Archieffoto WdG

Op 28 december 2017 hebben technisch manager Jean van Kleef van Basketball Academie Limburg (BAL) en directeur Davor Ristovic van Rode Ster Belgrado (BC Crvena zvezda) een nieuwe, exclusieve samenwerking ondertekend. Er zijn al langer contacten met de Servische basketbalclub, maar deze zullen nu verder geïntensiveerd worden. Zo staan al een basketbalkamp en een coaching clinic op de agenda.

De teams van BC Crvena zvezda weten vaak hoge ogen te gooien in diverse leagues; de club maakt deel uit van de Adriatic Basketball Association en komt uit in de Euroleague, ABA League en Serbian National League. Ook de jeugdteams halen met regelmaat de titel naar Belgrado. En, zoals bij iedere basketbalkenner bekend is, behoort basketballend Servië al jaren tot de Europese top, zowel de mannen als de vrouwen. Ze doen daar dus toch iets goed…

Eerste kennismaking in 2013

In 2013 wordt voor het eerst kennisgemaakt met een van de beste jeugdopleidingen in Europa. Dit met het doel om over en weer ervaringen en kennis uit te wisselen. In januari 2014 resulteert dit in een eerste, internationale trainingsstage voor trainers, spelers en speelsters van de Weerter club. Rode Ster Belgrado beschikt over een moderne basketbalcampus, compleet met fysio, krachthonk, sauna en een perfect speelveld. Alle deelnemers kijken dan ook terug op een enerverende en zeer leerzame week. Een week waarin, onder leiding van de Servische jeugdcoaches en professionals, fysieke trainingen zijn gevolgd, wedstrijden zijn gespeeld en wedstrijden (van onder meer het eerste herenteam) zijn geëvalueerd.

Na deze stage gaat BAL in gesprek met de directie van Rode Ster Belgrado om een verdere samenwerking te concretiseren. Na enkele wederzijdse bezoeken heeft dit bijvoorbeeld geleid tot de overeenkomst met trainer/coach Radenko Varagic, die zelf door Rode Ster Belgrado is opgeleid, voor de club heeft gespeeld en vervolgens zijn studie tot basketbaltrainer in Servië heeft gevolgd. Hij heeft onder meer training gegeven aan het grote talent Milos Teodosic, momenteel spelend voor de L.A. Clippers in de NBA, en aan enkele nationale teams tijdens Europese Kampioenschappen.

Aantrekkingskracht

Vanaf augustus 2014 is Radenko in dienst bij BAL en onlangs heeft hij een contract voor vijf jaar getekend en is ook zijn gezin overgekomen naar Weert. Sinds zijn komst en de verdere professionalisering van de coaching staff merken we dat de aantrekkingskracht van BAL op jonge talentvolle spelers uit heel Nederland enorm is toegenomen. Bovendien zijn de resultaten eveneens sterk verbeterd.

Vlak voor de start van het nieuwe jaar hebben Jean en Davor daarom de handtekening gezet onder enkele nieuwe ontwikkelingen. Allereerst zal dit jaar een BAL/Rode Ster basketbalkamp georganiseerd worden in Weert met een hoofdtrainer uit Belgrado. Dit in combinatie met een specifieke clinic voor alle trainers in Nederland en – last but not least – een training speciaal voor de talenten van de academie.

Kennisdeling, niet alleen voor coaches en basketballers in Weert, maar ook voor andere gemotiveerde coaches, spelers en speelsters in Nederland, dat is een belangrijk doel van deze samenwerking. Bovendien wordt hiermee de professionaliseringslag van BAL extra onderstreept. Kortom, het belooft een mooi en sportief jaar te worden!