Budel – Een 48-jarige man uit Geldermalsen krijgt een gevangenisstraf van 3,5 jaar voor gijzeling en een poging tot afpersing. Omdat hij volledig toerekeningsvatbaar is voor zijn daden, kan de rechtbank Oost-Brabant hem geen terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging opleggen zoals de officier van justitie eiste. Een 39-jarige man uit Tiel krijgt voor zijn aandeel in het geheel een celstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Poging tot afpersing

De partner van de 48-jarige verdachte huurde in Budel een boerderij. Hij beschuldigde de verhuurders van het achterhouden van informatie over (de omgeving van) de boerderij. Om die reden wilde hij de huurpenningen en de borg in april vorig jaar terughalen bij de man en vrouw. De verdachte lokte hen naar de boerderij toe en hield de man en vrouw daar samen met de man uit Tiel vast. Tijdens de gijzeling werden de slachtoffers met de dood bedreigd en werd er door de verdachten fysiek geweld toegepast om de hen te dwingen geld af te geven en een contract te ondertekenen. Alleen doordat de slachtoffers geen bankpas bij zich hadden, konden zij geen geld overmaken en bleef het bij een poging tot afpersing.

Gijzeling

De rechtbank houdt bij de strafoplegging rekening met de duur van de gijzeling (ongeveer 3 uur) en dat de verdachten daarbij geweld gebruikten. De 48-jarige man krijgt een aanzienlijk zwaardere straf, omdat hij een leidende rol had. Hij was de initiator en is degene die de situatie gecreƫerd heeft. Hij was nagenoeg continu bij de slachtoffers aanwezig en heeft hen al die tijd onder druk gezet. Daarnaast was hij degene die de medeverdachte aanstuurde. Ook weegt mee dat beide mannen eerder zijn veroordeeld. Kennelijk hebben die veroordelingen de verdachten er niet van weerhouden wederom van het rechte pad af te wijken. De slachtoffers waren tijdens het delict erg bang en hebben tot op heden nog altijd angst dat de verdachten hun bedreigingen alsnog uitvoeren.

Geen tbs met dwangverpleging

De officier van justitie eiste dat de 48-jarige verdachte naast een celstraf ook tbs met dwangverpleging zou krijgen. Volgens een psychiater en een psycholoog kan echter niet worden vastgesteld dat de verdachte tijdens de delicten leed aan een stoornis waarvoor behandeling in een gedwongen kader noodzakelijk zou zijn. De rechtbank neemt daarom het advies van de deskundigen over en beschouwt de verdachte als volledig toerekeningsvatbaar. Daarom kan er geen tbs met dwangverpleging worden opgelegd.

Bij de andere verdachte is wel sprake van een stoornis van de geestvermogens, waardoor hem de delicten in verminderde mate kunnen worden toegerekend. Dit weegt mee in het bepalen van de straf. De rechtbank koppelt aan zijn voorwaardelijke celstraf een aantal bijzondere voorwaarden. Zo mag hij tijdens zijn 2-jarige proeftijd niet in Budel komen en geen contact zoeken met de slachtoffers. Daarnaast moeten de mannen schadevergoedingen betalen van in totaal bijna 5.000 euro aan het echtpaar.