Proef met zonnescherm

Algemeen Economie Uitgaan Weert Reageer 3 min. leestijd

Update 17.50u – Schetsen – Al jaren wordt geprobeerd het gebruik van de Oelemarkt te vergroten en de belevingswaarde te verbeteren. Het plein dat historische kwaliteit heeft, wordt overdag nauwelijks bezocht en gebruikt. Diverse initiatieven zijn niet haalbaar gebleken of bloedden dood (gezamenlijke overkapping, biologische markt). Er is nu een nieuw initiatief om op de Oelemarkt zonneschermen te plaatsen. Dit moet een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid van het plein. Het college van B&W heeft onder voorwaarden ingestemd.

In 2017 heeft in werkgroepverband overleg plaatsgevonden met diverse ondernemers en andere betrokken partijen bij de Oelemarkt. Uit dit gezamenlijk overleg is het idee geboren van aansluitende zonneschermen. De uitbater van de Brouwer (Oelemarkt 17, een gemeentelijk monument) neemt nu het voortouw. Hij heeft onlangs een plan voor een intrekbaar zonnescherm op een permanente constructie ingediend.

Monumenten-welstandscommissie

De monumenten-welstandscommissie is van mening dat door het plaatsen van deze vaste constructie in het openbaar gebied de samenhang van de gevelwand verloren gaat. Dit is
beeldverstorend voor zowel het monument als het beschermde stadsgezicht. Deze constructie heeft een te permanent karakter en is volgens de commissie onvoldoende ondergeschikt. Daarnaast is er een risico dat deze constructie verwordt tot wintertuin.

Er is echter een politieke en maatschappelijke wens om het verblijfsklimaat op dit plein te verbeteren. De commissie adviseert, indien het college medewerking wil verlenen aan dit plan en deze constructie tot standaardoplossing wil aanwijzen, hierover beleid op te stellen met een duidelijke rooilijn, afgestemd kleurgebruik en afspraken over het toepassen van reclame. Eenheid in ontwerp is hier te verkiezen boven diversiteit, hoewel op het smalst van het plein ook afwisseling met schaararmschermen mogelijk is.

College B&W wil proef

Het college van burgemeester en wethouders wil een proef doen met het plaatsen van het zonnescherm. Dit wel onder voorwaarden zoals begroeiing langs de palen aanbrengen, geen reclame op de constructie en passend kleurgebruik. Bij positief effect en wens tot uitbreiding over andere pleinen van de stad, kan hiervoor een beeldkwaliteitplan worden opgesteld of als onderdeel van de Welstandsnota ter besluitvorming aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

Bekijk de artist impressions voor een indruk hoe het er uit komt te zien.

[nggallery id=’6148′]

ūüĒĒ Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

ūüďį Ontvang je de gratis nieuwsbrief al?¬†Schrijf je gratis in.

ūüćē Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie