Van Horne jaar is officieel geopend

Algemeen Weert Reageer 2 min. leestijd

(Foto’s / video) Dit jaar is het 450 jaar geleden dat graaf Philips van Horne, Heer van Weert, in Brussel werd onthoofd. Philips, de laatste graaf Van Horne, was vriend en bondgenoot van Willem van Oranje. Door zijn onthoofding en die van Lamoraal Van Egmont ontstond de 80-jarige oorlog.

Voor Weert is deze historische gebeurtenis de aanleiding om dit jaar uit te roepen tot het ‘Van Horne Jaar’. Een jaar vol met activiteiten over Philips van Horne en de Van Horne-dynastie. Vrijwilligers van verenigingen en organisaties zijn al maanden bezig met het organiseren van de activiteiten. Vol enthousiasme, betrokkenheid en trots.

Opening Van Hornejaar

Zaterdag vond de officiële opening van het Van Hornejaar plaats. Een stoet vertrok vanaf het stadhuis aan de Wilhelminasingel naar de Markt. Onder escorte van het Gilde van Wieërter Stadsschötte Sinte Catharina 1480 reed Graaf Philips van Horne te paard te midden van een bont middeleeuws gezelschap, over de singels naar de binnenstad.

Nadat de stoet was gearriveerd op de Markt vond de officiële openingshandeling plaats bij Gemeentemuseum Jacob van Horne. Dit museum is vernoemd naar de overgrootvader van Philips. ‘Philips zelf’ verrichtte de opening in het bijzijn van burgemeester, wethouders en Gouverneur Theo Bovens. Na enkele muzikale intermezzo’s werden er openingsschoten gelost. Daarna werden alle kerkklokken in het Weerterland geluid, zoals dat in de Middeleeuwen bij grote feesten gebruikelijk was.

Bekijk een sfeerimpressie via Youtube

https://youtu.be/bDQhgKVd2yk

[nggallery id=’6209′]

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie