Loon bij Trespa stijgt met 5,25%

FNV Procesindustrie heeft met kunststofplatenmaker Trespa uit Weert een akkoord bereikt over een cao die 18 maanden geldt. Vanaf 1 april 2018 krijgen de 600 medewerkers 3,5 procent structurele loonsverhoging, vanaf 1 april 2019 komt daar nog 1,75% bij tot 1 oktober 2019.

Adem Akdeniz, bestuurder FNV Procesindustrie: ‘De directie begreep deze keer dat de medewerkers een fatsoenlijke loonsverhoging nodig hebben. De acties van vorig jaar wilden ze voorkomen, dus ligt er een mooi principeakkoord waar de leden nog over mogen stemmen. Ik ben tevreden over het loon, maar ook over de afspraak dat het sociaal plan wordt verlengd met dezelfde looptijd als de cao. Dat lijkt simpel, maar ook dat was vorig jaar een hels karwei om te regelen.’

Waar voorheen de helft van de medewerkers door een speciale afspraak niet onder de cao van Trespa viel, is dat sinds de vorige cao niet meer zo. Akdeniz: ‘Er was nog onduidelijkheid over de groep waar nog een uitzondering voor geldt. Dat wordt in deze cao duidelijk opgeschreven. Het uitgangspunt is dat alleen hoger management en talenten nog een uitzondering vormen.’

De acties bij Trespa in 2017 gingen deels over de werkingssfeer van de cao. Akdeniz: ‘Alleen golden toen slechtere regelingen voor veel medewerkers, en daar is een eind aan gemaakt. De cao-afspraken gelden nu als minimum, en voor iedereen. Ook het sociaal plan geldt opnieuw voor iedereen. Dat was voorheen ook anders, waar veel medewerkers individuele, sobere vertrekregelingen kregen bij ontslag.’

Naast een hoger loon, zijn er nog aanvullende afspraken gemaakt, zoals over een extra vergoeding van ziektekosten van 15 euro per maand. Ook wordt de pilot van duurzame inzetbaarheid verlengd.