Weert met Van Horne op de kaart

Acteurs Graaf van Horne de musical met de minister

Tijdens het tweedaagse bezoek aan Limburg van Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op 30 en 31 maart, was de gemeente Weert uitgenodigd een presentatie te geven over wat er op cultureel vlak zoal ondernomen wordt. Het was in dit speciale Van Horne-jaar natuurlijk niet moeilijk een onderwerp uit het cultuuraanbod te kiezen.

In Abdij Rolduc te Kerkrade presenteerde een afvaardiging van de gemeente Weert, Stichting Wieërt Amezieërtj en de Stadsgidsen Regio Weert de aanpak en een deel van de activiteiten van het Van Horne-jaar. Minister Van Engelshoven was onder de indruk van deze dynamische kennismaking met Weert.

De hoofdrolspelers Linda Smeets & Jean Stassen zetten gelijk de toon met het duet ‘Gae beloeftj ‘t mich’ (melodie ‘Zij gelooft in mij’). Ook werd een filmpje over de musical Graaf van Horne vertoond. Geert Gabriëls, wethouder Cultuur, vervolgde de presentatie met een toelichting op het Van Horne-jaar en hoe Weert zich in de toekomst nog meer zal profileren als Van Horne-stad. Enthousiast vertelde hij over het ontstaan van het Van Hornejaar, de belangrijkste pijlers, de zoektocht naar de graaf en in een interview met soliste uit de musical Sanne Heuyerjans werd de link naar het heden duidelijk gelegd. Dit alles werd omlijst met enkele liedjes uit de musical, natuurlijk in het dialect.

Een burgerinitiatief omarmd

Geert Gabriëls was zichtbaar trots op hoe het initiatief voor het Van Horne-jaar vanuit de inwoners ontstaan is en vervolgens door de gemeente werd omarmd. “Langzaam groeide het uit tot een mooie lijst aan activiteiten die vanuit het Weerter verenigingsleven zijn ontstaan. Van een stadswandeling tot een grootse musicalproductie die in mei wordt uitgevoerd, een lesprogramma, speciale uitgaven als een magazine en een boek, een ‘Van Horne compositie’ en een bronzen ruiterstandbeeld van 2.60 meter hoog voor in het vernieuwde stadspark bij de Nyenborgh, het kasteel van de graaf. Van Horne verbindt vanuit erfgoed en onderstreept daarmee het voor Weert zo belangrijke motto van samen: ‘met ons in Weert’. Prachtig toch?” De wethouder was blij met de mogelijkheid om deze presentatie aan de minister te kunnen geven.

Achtergrond

Philips van Montmorency, beter bekend als de graaf van Horne uit Weert, heeft een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan van de Republiek der Zeven Nederlanden, een voorloper van het huidige Nederland. Samen met Lamoraal van Egmont en Willem van Oranje verdedigde graaf Van Horne de vrijheden tegenover de Spaanse Koning. Dit heeft hij uiteindelijk met de dood moeten bekopen. Op 5 juni 1568 zijn Lamoraal van Egmont en Philips van Horne onthoofd op de markt in Brussel. Dit heeft direct bijgedragen aan een verbetenheid onder de bevolking om door te gaan met de opstand en het ontstaan van de 80-jarige oorlog. In 2018 wordt met het Van Horne-jaar herdacht dat de laatste graaf Van Horne 450 jaar geleden is onthoofd.