Dementievriendelijk theater

Plaats een reactie
foto: Annemieke van der Togt

Op 19 februari jl. is in Limburg de bedrijvencampagne ‘Samen maken we Limburg dementievriendelijk’ van start gegaan. Het doel van deze campagne is om zoveel mogelijk Limburgers bewust te maken van, en kennis te bieden over het herkennen en goed omgaan met dementie.

Naar verwachting telt Limburg 24.000 mensen met dementie in 2020. Door de vergrijzing stijgt dit aantal daarna tot ca. 41.000 in 2040. Zeventig procent van hen woont thuis en neemt deel aan het gewone leven. De kans is dus heel groot dat medewerkers van bedrijven en organisaties steeds vaker mensen met dementie tegenkomen als klant of bezoeker.

Het Munttheater sluit zich, vanaf vrijdag 3 maart, als eerste theater van Limburg aan bij de bedrijvenestafette van de campagne. Deze campagne is specifiek gericht op de medewerkers van Limburgse bedrijven en organisaties. Het Munttheater wil, naast het meest gastvrije theater, ook een plek zijn waar mensen met dementie zich veilig en thuis voelen. Een mooie muziek- of dansvoorstelling kan juist voor deze groep bezoekers een heel bijzondere ervaring zijn. Belangrijk hierbij is dan te weten hoe om te gaan met mensen met dementie. Daarom volgen alle medewerkers en vrijwilligers van het Munttheater de online training ‘GOED omgaan met dementie’.

Ook zijn er in het Munttheater voorstellingen te zien rondom het thema dementie, voor mantelzorgers en mantelzorgers in spé, medewerkers van zorginstellingen en andere belangstellenden. Afgelopen november stond de voorstelling ‘Met de Mantel der Liefde’ in samenwerking met de gemeente Weert en Punt Welzijn in het theater, met daarbij ook een infomarkt in de foyer. Op woensdag 14 maart is de tragikomische solovoorstelling ‘Ma’ te zien, naar het boek van Hugo Borst. Met een indrukwekkende Eric Corton in de rol van een zoon die zich afvraagt hoe te zorgen voor zijn dementerende moeder.

Ook buurman van het Munttheater Rick sluit zich volgende week aan als dementievriendelijke culturele instelling en presenteert daarbij diverse initiatieven om bij te wonen.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie