Mensen onwel na lekkage in koeling

112 Brandweer Weert Weert Reageer 2 min. leestijd

Update 15.50u – (Foto’s/video) De hulpdiensten zijn maandag omstreeks 12.00 uur massaal gealarmeerd na een lekkage met gevaarlijke stoffen bij groothandel Sligro aan de Roermondseweg.

In de groothandel zou een freon-lekkage zijn ontstaan in de koeling. Freon is een verzamelnaam voor een groep van chloorfluorkoolstofverbindingen (cfk’s) die vooral in koelsystemen en spuitbussen gebruikt werden. Nadien blijkt het te gaan om de stof R507a.

Bij het incident raakten tenminste 5 personen onwel. Meerdere ambulances, waaronder ook uit Brabant Zuid-Oost, en de OvD-G zijn opgeroepen om bijstand te bieden. De aanwezige bezoekers en personeelsleden zijn geëvacueerd. De brandweer is ter plaatse om de omgeving veilig te stellen.

Er is geen direct gevaar voor de omgeving. Ook de naastgelegen school Het Kwadrant is niet in gevaar.

Update 12.45u

Een paar medewerkers voelden zich niet lekker. Daarna ging men op onderzoek uit en werd ontdekt dat de temperatuur van de koeling steeg. Ook werd er een sissend geluid waargenomen waarna het lek werd ontdekt.

Update stof – 12.50u

Uit metingen van de brandweer blijkt het niet om freon te gaan, maar om de stof R507a. Dit is net als freon een koudemiddel in gasvorm voor de koelinstallatie.

Update 13.00u

R507a is een koudemiddel dat wordt gebruikt in koelinstallaties en voldoet aan de huidige milieueisen. Het pand wordt op dit moment door de brandweer geventileerd. Eén persoon is voor controle overgebracht naar het ziekenhuis.

Update 13.17u

In totaal zijn er 7 personen onwel geworden en gecontroleerd door het ambulancepersoneel.

Update 15.50u

De Sligro is inmiddels weer open. De lekkage is gedicht en het pand geventileerd. De versafdeling zal naar verwachting vandaag gesloten blijven.

Update 16.07

De installatie is veilig gesteld door het dichtdraaien van de voorraadtank van de koelinstallatie. Dit is gedaan door de brandweer in samenwerking met de technische dienst. Van de negen personen die klachten hebben gehad, zijn er twee doorverwezen naar de “eerste hulp” van het ziekenhuis. Na controle mocht iedereen naar huis.

Video via Youtube

https://youtu.be/t7VDruJcNgo

[nggallery id=’6377′]

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie