‘Nabehandeling’ tijgermug in Weert

Plaats een reactie

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) starten in de week van 30 april 2018 uit voorzorg met het weghalen van mogelijke broedplekken van de Aziatische tijgermug op en rond industrieterrein Leuken Noord in Weert. Als het niet mogelijk is een broedplaats weg te halen, wordt deze behandeld met een larvendodend middel. Dit middel is ongevaarlijk voor mensen en dieren. Groenten en fruit uit tuinen die in aanraking zijn geweest met dit middel kunt u gewoon eten.

Deze zogenoemde ‘nabehandeling’ in het kader van de bestrijding van de Aziatische tijgermug wordt na enkele weken tot twee keer toe herhaald. Verder heeft de NVWA op verschillende locaties in de wijk muggenvallen met lokstoffen geplaatst om te monitoren of de bestrijding in Weert succesvol is geweest. Bewoners en ondernemers in het betreffende gebied zijn hierover ook per brief geïnformeerd door de NVWA.

Vondst tijgermug in 2017

Vorig jaar heeft de NVWA 35 tijgermuggen aangetroffen in Weert en tot aan het einde van het muggenseizoen in oktober de aanwezige muggen bestreden en broedplaatsen gesaneerd. Toch kan nu nog niet met zekerheid worden vastgesteld of de tijgermug in Weert volledig is uitgeroeid. Aziatische tijgermuggen leggen hun eitjes in plekken met stilstaand water. Deze eitjes kunnen de winter overleden en later uitkomen.

Goede medewerking van bedrijven en bewoners

In het najaar van 2017 heeft de NVWA in samenwerking met van de gemeente Weert alle tuinen en bedrijfsterreinen in het gebied geïnspecteerd op potentiële broedplaatsen voor de tijgermug. Op twintig adressen is een rondgang op het bedrijf gemaakt met de betreffende ondernemer en zijn afspraken gemaakt over het opruimen van die terreinen. In februari en maart van dit jaar heeft de NVWA het gebied opnieuw bezocht om te kijken of de afspraken zijn nagekomen en om te zien hoe de terreinen er nu bij liggen. Op slechts enkele uitzonderingen na ziet de NVWA dat de afspraken goed zijn nagekomen. Die ondernemers verdienen daarvoor een compliment.

Het is nu zaak de tuinen en bedrijfsterreinen ook de komende jaren goed op te ruimen en bij te houden. Uit de ervaring met vergelijkbare vondsten in de gemeenten Veenendaal en Aalten blijkt dat het met medewerking van bewoners mogelijk is exotische muggen te bestrijden. De NVWA roept ondernemers en bewoners in het gebied daarom ook op hun terreinen op te ruimen en daarmee mogelijk broedplaatsen te verwijderen.

De NVWA heeft daarvoor de volgende tips:
– Gooi na iedere regenbui stilstaand water weg uit bakken, open containers, emmers en bloempotten en verwijder deze indien mogelijk;
– Dek regentonnen mug-dicht af, of verwijder deze indien mogelijk;
– Laat geen water staan in bakken van shovels, kruiwagens e.d.;
– Sla oude autobanden droog op onder een afdak;
– Houd het groen op uw terrein zo kort mogelijk;
– Ruim rondslingerende plastic voorwerpen op;
– Ververs regelmatig het water in vogelbadjes en maak de bakjes goed schoon.
– Zorg dat dakgoten goed doorlopen.

Geen direct gezondheidsrisico

De kans dat de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen ziekten verspreiden, is te verwaarlozen. Het gaat hierbij om ziekten zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zikakoorts. Alleen muggen die besmet zijn met ziekteverwekkers, door eerst een zieke persoon te steken, kunnen ziekten aan andere mensen overbrengen. Omdat deze ziekten volgens het RIVM in Nederland vrijwel niet voorkomen bij mensen, is de kans op verspreiding van deze tropische ziekten heel klein. Om deze kans helemaal uit te sluiten, willen we vestiging van deze mug in Nederland voorkomen en wordt hij bestreden. De beten van de Aziatische tijgermug, die voornamelijk overdag steekt, kunnen bovendien hinderlijk zijn.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie