Weert viert Koningsdag in 2018 met de bekende Oranjevrijmarkt. Vanaf donderdag 26 april 20.00 uur tot en met vrijdag 27 april 16.00 uur staat het centrum in het teken van de handel.

Verkopers en kopers ontmoeten elkaar in het gezellige Stadspark en op de binnenzijde van de singels rond het centrum. Alleen particulieren mogen tweedehands of gebruikte goederen te koop aanbieden. Aanmelden of een vergunning aanvragen is niet nodig. Wel gelden er enkele spelregels. Extra toezicht zorgt ervoor dat de vrijmarkt goed en veilig verloopt.

Zoals elk jaar kunnen bezoekers op Koningsdag weer veel leuke initiatieven verwachten, zoals jonge muzikantjes die hun talenten vertonen, ludieke verkoopacties en heerlijke zelfgemaakte hapjes.

Donderdag 26 april 20.00 uur en spelregels

Koopjesjagers staan altijd al vroeg in de rij. Maar toch mogen de verkopers hun plek pas vanaf donderdag 26 april 20.00 uur innemen. Je mag dus vooraf géén plek reserveren of al spullen neerzetten. Houd hier rekening mee, want zo voorkom je een boete. Denk ook aan winkeliers en omwonenden, houd deuren en inritten bij woningen en bedrijven vrij. Zo voorkom je overlast.

Verder is de bedrijfsmatige/commerciële verkoop van goederen niet toegestaan. Ook het aanbieden van witgoed (bijvoorbeeld wasmachines, koelkasten etc.) of grote meubelstukken is niet toegestaan. Daarnaast mag er niet gebakken of gebraden worden. Dat mag alleen als de gemeente vooraf een tijdelijke standplaatsvergunning heeft verleend.

Schone stad

Laat geen rommel achter en neem niet-verkochte spullen weer mee naar huis. Geef na afloop van de Oranjevrijmarkt de schoonmakers de ruimte en help een handje mee.

Parkeren is gratis

Parkeren is op Koningsdag gratis op de parkeerterreinen zonder slagboom en langs straten. Dit geldt niet voor alle parkeergarages, parkeerterreinen met slagboom en het P+R parkeerterrein van Q-Park aan de Parallelweg. Daar geldt de hele dag betaald parkeren. De parkeerterreinen en parkeergarages blijven bereikbaar. Volg hiervoor de P-route of kijk voor informatie en locaties op www.weert.nl/parkeren.

Je mag overigens niet parkeren op de verkoopplek. Daarnaast blijven de normale verkeersregels gelden. Zo is bijvoorbeeld parkeren in de groenvoorzieningen niet toegestaan. Ook hierop gaat de gemeente strikt handhaven. Dus bij overtreding riskeer je een boete.

Let op: Er is een parkeerverbod op de binnenzijde van de singel van Bassin, Kasteelsingel, Emmasingel, Langpoort en Wilhelminasingel. Dit parkeerverbod geldt vanaf donderdag 26 april 18.30 uur tot vrijdag 27 april 20.00 uur. De binnenzijde van de singels is dan alleen voor voetgangers toegankelijk.

Toiletten

Er staan tijdens de Oranjevrijmarkt twee toiletgroepen (bio toiletten) met toegang voor rolstoelen. Een toiletgroep staat aan de Wilhelminasingel (tegenover het stadhuis, nr. 101). En de andere toiletgroep staat op het grasveld voor de stadsflat aan de Kasteelsingel (naast politiebureau, nr. 99).

Overlast en veiligheid

De politie en de toezichthouders van de gemeente letten er op dat de Oranjevrijmarkt veilig verloopt. Daarom kijken ze of iedereen zich aan de spelregels houdt. Op plekken waar de veiligheid of verkeersdoorstroming in gevaar komt, worden extra maatregelen genomen. Aanwijzingen van de politie, toezichthouders en verkeersregelaars moet je dan ook direct opvolgen.