Woensdagavond 30 mei verzorgt drs. Wim Truyen, beleidsambtenaar van de gemeente Weert, in de bibliotheek een lezing met de titel ‘Weert van Hornestad’. Hierin licht Truyen toe hoe de Van Hornedynastie bepalend is geweest voor de identiteit van Weert. Ook gaat hij in op de eerste resultaten van het archeologische onderzoek dat nabij de Tiendschuur aan de Recollectenstraat plaatsvindt. De Tiendschuur speelde een belangrijke rol tijdens de heerschappij van de Van Horne’s.

De dynastie van de Van Horne’s heeft vanaf het midden van de dertiende eeuw een zeer belangrijke stempel gedrukt op de stadswording en identiteitsvorming van Weert. Het DNA van Weert is daarom onlosmakelijk verbonden met de Van Horne’s. Op meerdere plaatsen zijn daarvan zowel ondergronds als ook bovengronds de sporen na te gaan. Truyen heeft zich er uitgebreid in verdiept en weet het enthousiast over te brengen.

Van harte welkom

De lezing is een initiatief van het Gemeentearchief Weert en Bibliocenter Weert. Aanvang is om 19.30 uur bij Bibliocenter, Wilhelminasingel 250 Weert. De kosten bedragen (inclusief een kop koffie of thee) € 10,- voor niet-leden en € 7,50 voor bibliotheekleden. Aanmelden kan via www.bibliocenter.nl. Mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Weert, mogen deze lezing in dit Van Hornejaar niet missen.

Meer inhoudelijke informatie over de lezing op de website:
https://www.erfgoedhuisweert.nl/Weert-en-Weertenaren/Lezing-Weert-van-Horne-Stad

14 REACTIES

 1. Waar zo een ambtenaar niet allemaal de tijd voor heeft in de baas (door ons betaalde tijd). En dan ook nog bij beunen, vandaar dat er daar zo weinig wordt gedaan voor de burger.

 2. is ‘s avonds en wat dan nog??? ik wed dat je die opmerking niet recht in het gezicht van die meneer durft te zeggen

 3. Wat ben jij een zuur persoon zeg, ben blij dat hij zich daar ( ook in zijn vrije tijd) in heeft verdiept en dit aan mensen wilt overbrengen. Hij hoeft dit niet te doen hè? Ben eens wat positiever, zou je als mensen meer sieren. Azijn drinken er al genoeg.

  On topic; Top dat er van dit soort lezingen worden georganiseerd, leuk om steeds meer over de geschiedenis van je eigen omgeving te weten te komen!

 4. Ongelofelijk wat een nare opmerking als je niet weet hoe de vork in de steel zit. Ik spreek de hoop uit dat ze jou bannen van de website.

 5. Tjonge, wat een laffe en zure opmerking weer. Durf je dat ook op de avond zelf te komen zeggen? Antwoorden is niet nodig, iedereen weet het antwoord al. Waaruit maak jij op dat het in de baas zijn tijd is? De lezing is ‘s avonds en wordt gegeven in de bieb. Ik woon die (overigens niet gratis) lezingen vaak bij en ze zijn heel interessant. Zeker in dit geval kun je als burger wat meer te weten komen over je stad. Ik zou zeggen: probeer het eens, lijkt me heel wat leuker en zinvoller dan thuis in je eentje zure opmerkingen zitten tikken.

 6. Ik zit echt niet in mijn eentje thuis, en wat is er nou laf aan ik geef mijn mening toch, en het is mij geen tien euro waard om naar zo iemand (ik zal er verder geen benaming aangeven) zijn gelul te komen luisteren.

 7. Reken maar van yes, ik heb namelijk een gruwelijke hekel aan mensen die zich arrogant gedragen en met de neus hoog omhoog lopen.

 8. Laf omdat je het hier anoniem doet en ook nog volledig ongegrond. Alsof die ambtenaar op maandagochtend op het gemeentehuis maar eens gaat beginnen met zijn hobby in de door ons betaalde tijd . Doe toch niet zo zuur, die man heeft een hobby, weet ergens veel van af en als er geïnteresseerden zijn dan is hij bereid daarover te vertellen. WÁt kan daar nou mis mee zijn? En als jij geen 10 Euro kwijt wil zijn dan weet ik zeker dat je het ook zó kunt komen vertellen, daar zul je geen entree voor hoeven betalen. Maar ik weet zeker dat je dat niet durft. Ga maar snel op zoek naar het volgende waar je weer lekker over kunt zeuren.

 9. U reageert hier ook altijd anoniem, met ook vaak kritiek op anderen. U bent dan ook laf maar ook nog hypocriet.

 10. Ik reageer hier nauwelijks. Maar ik vind het vervelend hoe negatief hier door sommigen op álles wat er gebeurd in Weert. En het zijn vrijwel altijd dezelfden die hier áltijd op álles liggen klagen. Meestal wordt er te veel geld (hún geld vinden ze dan eigenlijk) uitgegeven, de meest racistische opmerkingen zie ik voorbij komen, de burgemeester kan nooit iets goed doen, wát hij ook doet, het is altijd fout, en nu dan een ambtenaar die in de avonduren een lezing geeft over zijn hobby: hij zou het in de baas zijn tijd doen, en het Weerter Menneke vindt eigenlijk dat híj de baas is want het gaat om zíjn centen, oh en ook weet hij nog te vermelden dat de ambtenaar met zijn neus in de lucht loopt en zich arrogant gedraagt. En echt áltijd maar klagen, tjonge, kom eens vanachter je computer en stap eens echt naar buiten, wie weet bevalt het een klein beetje!

 11. Ik noem ze negatief Weert, die schrijven hier opnieuw na de anonieme blokkade. Ze zijn nu nog in de meerderheid nog niet iedereen weet dat je weer anoniem hier kunt reageren het lezen op de internet pagina was ook in elkaar gestort, zoals voorspelt. Maar voor die blokkade schreef u hier al. U zegt ik schrijf hier nauwelijks. 145 reactie`s heeft u al geschreven dat is niet nauwelijks. U schrijft anoniem, vaak met commentaar en kritiek op anderen, dan is het erg hypocriet om die personen die anoniem zo reageren LAF te noemen. Daar ging mijn reactie op u over.
  Anoniem reageren is hier erg belangrijk omdat Weert net een dorp is, zo snel gaan dingen hier rond. Anonimiteit is dus noodzakelijk om geen stenen door de ramen te krijgen.
  Sommige personen staan inderdaad zo negatief in het leven dat ze anderen het licht niet gunnen en uiten telkens opnieuw hun gal en zijn echt niet tot herzien inzicht te brengen.

 12. Voor de blokkade heb ik hier geschreven, overigens op Facebook WDG altijd onder mijn eigen naam. Hier niet vanwege inderdaad de boosaardigheid en de woede die hier bij reaguurders zit, ik woon herkenbaar en midden in de stad en als mijn ramen ingegooid worden dan zijn die niet makkelijk te vervangen. Net als jij Zomaar en de meeste anderen hier. Niet omdat ik bang ben om mijn mening te geven maar omdat behoorlijk wat mensen hier alleen maar met opgekropte woede en énkel maar negatief kunnen denken en reageren. Als daar iemand een steen door mijn ramen gooit dan heb ik geen idee wie hier achter al die mennekes zit. Op Facebook wel.

  Mijn reacties op het nieuws van WDG zijn eigenlijk nooit negatief, sommige dingen vind ik minder handig maar ach, de beste stuurlui staan aan wal. Waar ik veel meer moeite mee heb is dat sommigen echt overal negatief op reageren, enkel maar zuur, jaloers en regelmatig écht racistisch. Als iemand écht ergens op tegen is of een andere mening heeft, prima, dat kan. Maar áltijd het mopperen en zoals hier, een ambtenaar (gewoon een man als ieder ander) betichten van arrogantie, neus in de wind, hobby uitoefenen onder werktijd, pffffffff, dat vind ik zó klein, durf dát dan ook maar eens rechtstreeks te zeggen op de FB-site.

 13. Ben het met uw inhoud wel eens maar niet op welke manier u dat benoemt omdat u zelf ook hier anoniem bent net zoals ik.
  Anoniem reageren is niet laf. Mijn reactie`s zijn vanuit mijn hart of dat nu positief of negatief is en hier in Weert is zeker net als ergens anders niet alles positief.

Comments are closed.