Priesterfeest Pater Jo Kuppens

De Weerter pater Jo Kuppens (76), directeur van het Centre for Social Concern in Lilongwe, Malawi, viert op zondag 3 juni zijn 50-jarig priesterfeest. Kuppens is lid van de eveneens jubilerende Orde van de Witte Paters. Deze orde, ook wel ‘Missionarissen voor Afrika’ genoemd, bestaat dit jaar 150 jaar.

Hoogtepunt van de viering is de feestelijke hoogmis in de monumentale St. Martinuskerk in Weert. De hoogmis, waarin Jo Kuppens samen met deken Franken zal voorgaan, begint om 10.00 uur. De mis zal opgeluisterd worden door het ‘St. Charles Luwanga English African Choir’. Na de dienst is er een receptie voor genodigden in het klooster van de Birgittinessen in de Maasstraat alwaar de Kerkelijke Harmonie St. Joseph 1880 een serenade brengt.

Jo Kuppens

Jo Kuppens is geboren in Weert, op de Maaspoort. Zijn ouders hadden een slagerij. Via een neef kwam hij in contact met de Witte Paters. Na opleidingen in Sterksel, Santpoort en Boxtel (filosofie) maakte hij zijn studie theologie af in de Verenigde Staten en Canada. Het straatarme Malawi werd al gauw zijn standplaats. Jo Kuppens volgde tussendoor ook zes jaar lang studies in Australië. Tijdens een sabbatical studeerde hij in Nijmegen ook nog de ‘theologie van de armoede’ en culturele antropologie.

Sinds 2002 is hij directeur van het ‘Centre for Social Concern’ (Centrum voor Sociale Bewogenheid) in Lilongwe, Malawi. Malawi is nog altijd een van de armste landen ter wereld. Het land heeft zowat de vorm van de provincie Limburg en ligt tussen Mozambique, Zambia en Tanzania. Het heeft geen grens aan de zee. Dit maakt import en export extra duur vanwege transportkosten.

Sinds 1994 heeft het land een democratisch stelsel, met president, parlement en gerechtelijke macht. Iedere 5 jaar zijn er verkiezingen. Er zijn verschillende instituties die helpen om de democratie op het rechte spoor te houden, zoals een anti-corruptie bureau, ombudsman, auditor generaal enz.

Er is inmiddels al een opvolger benoemd voor 76-jarige Jo Kuppens: een pater-econoom uit Tanzania. Jo Kuppens wil in het kader van zijn priesterfeest enkele kleinschalige projecten aanbieden aan het Centrum: een woonhuis dat verhuurd kan worden aan zijn medewerkers (24,000 euro), de bouw van twee practicumlokalen (biologie en chemie) die verhuurd kunnen worden aan omliggende middelbare scholen, de bouw van een groot magazijn voor opslag van lokale goederen en het opzetten van een fonds voor jongeren om hen te helpen met verdere opleidingen (o.a. verpleegkunde, ICT, toerisme en techniek).

Het werk van Jo Kuppens kan financieel ondersteund worden via overmaking op:
ABN-AMRO t.n.v. Witte Paters, IBAN Nummer NL24ABNA0524547513
Met vermelding: project Pater J. Kuppens Malawi