Laatste hobbel kazerne Stramproy

Schetstekening kazerne Stramproy

Al enige tijd zijn er nieuwbouwplannen voor de verouderde brandweerkazerne in Stramproy. Maar het realiseren van deze nieuwe kazerne heeft al de nodige voeten in de aarde gehad. De gemeente Weert moet nu financieel bijspringen om te laatste hobbel te kunnen nemen.

Het huidige pand in Stramproy was voorheen een slachthuis. Het gebouw doet inmiddels ruim 50 jaar dienst als brandweerkazerne. Omdat de post Stramproy niet meer aan de eisen van deze tijd voldoet en er sprake is van achterstallig groot onderhoud, is besloten tot sloop en nieuwbouw op de huidige locatie aan de Bergerothweg.

De bouw van de kazerne Stramproy maakt deel uit van een aanbesteding vanuit de Veiligheidsregio Limburg-Noord voor 5 nieuwe kazernes in Limburg-Noord. De voorbereidingen om met de nieuwbouw in Stramproy te kunnen starten zitten in de afrondfase. Na de zomervakantie van 2018 wil de Veiligheidsregio met de sloop van het huidige pand beginnen. De bouw zal ruim een half jaar in beslag nemen. De enige hobbel die nog genomen moet worden is een financiële.

Hobbels op de weg

De grootste hobbels op de weg die in het proces tot nu toe geslecht moesten worden waren het bouwen van een kazerne binnen het beschikbare budget van de Veiligheidsregio én conform de functionele wensen van het brandweerkorps Stramproy. Daarnaast moest men tot overeenstemming komen met de buren links en rechts van het perceel vanwege vermeende rechten uit het verleden verleend door de toenmalige gemeente Stramproy.

Nog één belangrijk praktisch punt

Hard uitgangspunt vanuit de gemeente richting Veiligheidsregio was om te komen tot een voor alle partijen aanvaardbare oplossing. Na veel overleg is die oplossing uiteindelijk gevonden. De beide buren kunnen inmiddels met de huidige situering van de kazerne leven en de brandweer Stramproy krijgt een functionele kazerne voor de komende decennia, echter op één voor het korps belangrijk praktisch punt na. Er is namelijk de behoefte / noodzaak aan een goederenlift. Het compromis met de buren in relatie tot de gewenste grootte van het gebouw heeft namelijk tot gevolg gehad dat er een gebouw in 2 bouwlagen moet komen inclusief een oversteek.

Op de eerste etage is zowel de opslag van materialen als de kantine/instructielokaal gesitueerd. Alle materialen moeten zodoende via de trap naar boven, hetgeen omslachtig en arbeidsintensief is. Het beschikbare budget van de Veiligheidsregio Limburg-Noord voor de nieuwbouw van de brandweerkazerne in Stramproy is echter ontoereikend om aan de alle noodzakelijke eisen van het brandweerkorps Stramproy tegemoet te kunnen komen.

Gemeente springt bij

De gemeente Weert ziet de noodzaak in om een goederenlift te realiseren en springt daarom financieel bij. Het college van B&W heeft daarom ingestemd met het dekken van het financieel tekort met een minimum van € 5.000 en een maximum van € 45.000. Dit onder voorwaarde dat de Veiligheidsregio het volledig restant budget nieuwbouw kazerne Stramproy, dat aan het einde van het bouwproces nog aanwezig is, met de gemeente verrekent.

Nu de laatste hobbel is genomen kan in het najaar van dit jaar worden gestart met de sloop en realisatie van de nieuwe brandweerkazerne in Stramproy.

Bekijk tekeningen (PDF)

https://iwdg.nl/2MrhyGh