Defilé bij EK Waterski in Weert

Waterskibaan De IJzeren Man in Weert vormt in het weekend van 7 tot en met 9 september het decor voor de Europese kampioenschappen waterski. Zowel junioren als senioren strijden om de titel Europees Kampioen en hopen zo een ‘ticket’ voor het WK te winnen. In totaal doen ca. 80 sporters uit elf verschillende landen mee aan het EK.

Slalommen, trick-skiën en schansspringen

Het EK waterski wordt georganiseerd door Cable Skiclub ENTC uit Weert. Het EK is opgebouwd uit drie onderdelen: slalommen, trick-skiën en schansspringen. Bij het slalommen leggen de skiërs met hoge snelheid een vast parcours af. De kabel wordt hierbij elke ronde korter, waardoor de skiërs uiteindelijk bijna plat over het water scheren. Bij het onderdeel trick-skiën moeten skiërs zoveel mogelijk figuren (tricks) uitvoeren op een kort parcours. Bij het schansspringen lanceren de skiërs zichzelf met hoge snelheid over de schans. Daarbij is het de bedoeling om een zo ver mogelijke sprong te maken. De sporter die gemiddeld het hoogste scoort op de drie onderdelen, wint de wedstrijd.

Defilé en ontvangst stadhuis

Het EK start op donderdagavond 6 september met een defilé door de binnenstad van Weert. Tussen 18:30 en 19:00 uur lopen de sporters, onder begeleiding van harmonie St. Joseph Weert-Zuid, door de binnenstad. Vanaf de Markt lopen ze via de Meikoel, de Nieuwe Markt en het St. Raphaëlpad naar het Stadhuis, voor de officiële opening. Daar worden ze ontvangen door de wethouder Sport, Tessa Geelen. Het EK waterski wordt hier officieel geopend.

Vrijdag en zaterdag vinden de voorselecties plaats op de waterskibaan bij De IJzeren Man. Zondag 9 september worden de finales gehouden. Op vrijdag wordt geskied tussen 14.00 en 16.30 uur, op zaterdag tussen 8.00 en 19.00 uur en op zondag tussen 8.00 en 16.00 uur. Het exacte programma kun je via de onderstaande factsheet vinden. Het EK is alle dagen gratis toegankelijk voor bezoekers.

Factsheet EK Waterski (PDF)

https://iwdg.nl/2MJMWPF