Nieuwe hoofdingang voor stadhuis

8 reacties

Update – De toegangsdeur van het stadhuis aan de Wilhelminasingel moet vervangen worden. Tijdens de wintermaanden is de temperatuur in de publiekshal te laag. Met name op de koude dagen is het erg koud. Voor bezoekers en personeel in de publiekshal is dit erg onprettig en dus wordt er geïnvesteerd in een zogeheten tourniquetdeur.

De deur bestaat nu nog uit twee schuifdeuren. Bij het binnenlopen staan deze altijd vrijwel gelijk open. In de wintermaanden komt hierdoor veel koude lucht binnen. Dit is het extreemst tijdens vorstperiodes wanneer een noordoosten wind recht naar binnen waait. Uit gemeentelijke stukken blijkt dat dit soort deuren niet berekend zijn op het grote aantal keren per dag dat de deur open gaat. Ze wordt eerder gebruikt bij personeelsingangen en dergelijke. Als publieksingang is ze zeer kwetsbaar. Hiermee kan het veelvuldig moeten repareren van de deur mogelijk worden verklaard.

Eerdere maatregelen werken niet

Er is gekeken of de deur bij koude weer handmatig bediend kon worden. Dit blijkt het probleem niet op te lossen want de deuren moeten toch open en bezoekers staan buiten te wachten. Daarnaast is geëxperimenteerd met het korter open laten staan van de deur maar dit biedt geen soelaas. Ook is gekeken naar de verwarming in de deur. Deze zou moeten zorgen voor een luchtgordijn, maar de capaciteit is hiervoor onvoldoende. Ook dekt de kachel niet de volledige breedte af. De capaciteit kan niet vergroot worden en de leverancier van de kachel moet van ver komen wanneer er een storing is.

Om toch tot een acceptabele temperatuur te komen is de temperatuur van de vloerverwarming en het luchtbeheersingssysteem verhoogd. Ook zijn op extreem koude dagen elektrische kachels bijgeplaatst. Dit alles is onvoldoende om de koude die door de deur binnenkomt te pareren.

Beste oplossing

Er is gezocht naar een oplossing met de minste beperkingen (in doorlooptijd, geld en bouwkundig). Het voorstel is om op de huidige plaats een tourniquetdeur te plaatsen. Hierdoor ontstaat er geen rechtstreekse luchtstroom meer. Daarnaast is deze deur ook voorzien van een adequate verwarming. Dit tourniquet past binnen de huidige gevel en kan daardoor relatief eenvoudig worden ingepast.

Omdat er rekening gehouden dient te worden met toegankelijkheid voor minder validen, wordt tevens een aparte Miva-deur gerealiseerd. Deze is door middel van een knop te bedienen (niet automatisch), waardoor deze ook beperkt open zal staan. Bij deze Mivadeur wordt een warmtegordijn geplaatst, waardoor de evt. koude wordt ondervangen.

De kosten voor vervanging van de toegangsdeur bedragen € 75.000,-.

Update:
De gemeente heeft een wettelijke taak om een structurele oplossing te bieden voor het personeel. Op grond van de Arbowet is de gemeente als werkgever verplicht om de arbeidsomstandigheden zo goed mogelijk in te richten. De huidige problematiek maakt het echter onmogelijk om tijdens de koude periode de medewerkers in de publiekshal dit te kunnen bieden. Er zal dan ook een structurele oplossing geboden moeten worden, waarmee de arbeidsomstandigheden in de publiekshal op peil worden gebracht.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
8 reacties