Hoe wateroverlast te voorkomen?

Algemeen Informatie Weert 2 reacties 3 min. leestijd

Het heeft her en der al wat geregend, maar de échte regenbuien worden binnenkort verwacht.

Regenval na een lange periode van droogte betekent vaak wateroverlast en lekkages. Veel dakgoten liggen namelijk vol met uitgedroogde bladeren en takken van bomen en een flinke hoeveelheid stof. Doordat er nauwelijks regen is gevallen, is er niets tussentijds weggespoeld. Daarom is het advies om dakgoten en afvoerputjes te reinigen. Vergeet daarbij het platte dak niet. Dit zorgt ervoor dat het water goed kan wegstromen.

Waar kunnen we nog meer rekening mee houden?

Straten blank
Als er na weken van droogte eindelijk serieus regen valt, kunnen de straten wel eens blank komen te staan. Door de wekenlange droogte is de grond hard en kan het water geen kant op. Het water moet dan via de riolering worden afgevoerd.

Stinkende sloten
Als de riolering alle neerslag niet meer aankan, dan moet het water ergens heen. Om te voorkomen dat het via toiletpotten en wasbakken de huizen binnenkomt, wordt het overtollige water via een overstort naar sloten getransporteerd. Dat betekent dat sloten ineens rioolwater bevatten. Dit kan inderdaad even stinken.

Verraderlijk gladde wegen
Bij regenval na een lange periode van droogte kunnen de wegen verraderlijk glad worden. Het probleem is dat de weg wekenlang niet is schoongespoeld door neerslag, waardoor er zich van alles op heeft kunnen verzamelen. Dit wordt bij regenval een soort smurrie dat maakt dat het glad wordt.

Welke extra maatregelen neemt de gemeente Weert?
Het is ongebruikelijk dat de bomen zo vroeg in het seizoen al hun bladeren verliezen. De gemeente gaat in de straten waar veel bladafval is, extra opruimen. Dat zorgt ervoor dat water beter naar de riolering kan stromen.

Wat maatregelen kun je zelf treffen?
Naast het reinigen van de dakgoten en afvoerputjes, is het ook goed om bladafval op te ruimen. Hoewel de gemeente Weert extra gaat opruimen, kunnen we niet overal tegelijkertijd zorgen voor het verwijderen van bladafval. Daarom het verzoek: Is er in je buurt veel bladafval aanwezig, verwijder dit dan. Wil je blad verwijderen vanaf je eigen perceel, voer het af. Zorg er voor dat het niet op de openbare weg terecht komt. Ook hiermee voorkom je een verstopte riolering.

Wat kun je nog meer doen?
Voor de langere termijn kun je nog veel meer maatregelen treffen. De tegels uit de tuin halen en daarvoor in de plaats gras leggen, zorgt er al voor dat water niet naar de riolering wordt afgevoerd.

Ook het aanleggen van geveltuinen helpt daarin mee. Daarnaast heeft de gemeente Weert samen met Waterschap Limburg een subsidieregeling voor particulieren om regenwater af te koppelen van het riool en te infiltreren op eigen terrein. Kijk voor meer informatie en het aanvraagformulier op de pagina regenwater afkoppelen: https://www.weert.nl/regenwater.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
2 reacties