Herenboeren Land van Weert krijgt steeds meer gestalte. Na een lange zoektocht is er grond gevonden waarop per 1 januari de tweede Herenboerderij in Nederland van start kan gaan.

Een idyllisch gelegen landgoed genaamd Stillenoord van ca 10 ha. gelegen tussen de Kruispeelweg, de Diesterbaan en de Herenvennenweg in de directe omgeving van de IJzeren Man. Dit landgoed is verkocht aan een Weerter ondernemer die het op zijn beurt weer verpacht aan de Weerter Herenboeren.

Coöperatie

De volgende stap is de oprichting van de coöperatie waarbij de leden zich inschrijven voor een bedrag van € 2.000,00 en hiermee het recht verwerven wekelijks duurzaam gekweekte groenten en vleesproducten van de boerderij af te nemen.

Deelnemen?

Herenboeren land van Weert zoekt nog huishoudens die willen deelnemen aan dit concept. Er is een maximum van 200 deelnemende huishoudens. Geïnteresseerden worden uitgenodigd voor een infoavond op dinsdag 28 augustus in het Natuur en Milieucentrum de IJzeren Man (start om 19.30). Ook zijn er op zondag 9 september rondleidingen op het landgoed.

Kijk voor meer info op landvanweert.herenboeren.nl.

14 REACTIES

 1. Inderdaad we begrijpen het concept niet. Een rijke ondernemer legt een flinke zak geld neer, fors meer dan de huidige marktwaarde van de grond. Bestaande agrariërs of burgers kunnen dit niet bieden. Maar het concept is “we doen hetzelfde als de boeren alleen beter”, met als grote niet vermelde kanttekening “met een flinke zak geld en wethouders in je zak krijg je alles voor elkaar”. Ik zou eens de vergunningen daar nakijken of daar dieren mogen worden gehouden……

 2. Dit heeft niets te maken met een volkstuin. Het idee is om je eten (groenten, fruit en vlees) van dichtbij huis te (laten) verbouwen en dat dit met oog op de aanwezige natuurlijke grondstoffen gebeurd. Een goed burgerinitiatief wat niemand geld kost behalve degenen die participeren. Maar blijkbaar is dat weer iets waar jullie om moeten mauwen.

  Maar wel talentvol van jullie weer om zelfs iets wat aantoonbaar werkt (zie de Herenboerderij in Boxtel) niemand geld kost en bijdraagt aan een betere wereld de nek om te draaien voordat het überhaubt is begonnen.

  Kijk in de spiegel en ben trots op jezelf!!

 3. Jeroen, alleen al de summiere schaalgrootte geeft aan dat het geen breed gedragen maatschappelijk initiatief is en daarmee eerder gelijk staat aan een prestigeachtig project voor een beperkt aantal welgestelden. Overigens verklaarde een deelneemster vrijdagmorgen op L1 dat zij zelf (nog) niet op de hoogte was van de ins en outs en ook het kostendekkend exploitatiemodel zowel als de uitvoerende “boer” er nog niet waren. Dus enige tempering van het geuite enthousiasme van de kant van onze bestuurders is toch wel op z’n plaats.

 4. Kijk, dat geeft ruimte voor discussie. Het is wellicht inderdaad zoals je aangeeft allemaal mooi opgeschreven om de interesse te kweken. Ondernemers prijzen hun product tenslotte ook zo mooi mogelijk aan. Maar het een prestigeprojecten noemen gaat me wat te ver. Voor zover ik weet gaat er in ieder geval geen geld vanuit de gemeente naartoe dus daarmee voldoet het in ieder geval niet aan de noemer prestigeproject.

  Je moet ergens beginnen. Dus de beperkte schaalgrootte snap ik dan.

  Wat mij betreft is in ieder geval de poging om een alternatief te proberen voor het grootschalige boeren zoals we dat in Nederland kennen al goed. Begrijp me niet verkeerd, ik heb niets tegen de landbouw en veeteelt, integendeel zelfs. Ik heb het te doen met onze boeren die vaak gevangen zitten in een spiraal van schaalvergroting om uit de kosten te komenden aan het einde van de rit nog te weinig verdienen. Er komt een moment dat de rek uit dat systeem is met alle gevolgen voor mens, natuur en de boeren zelf van dien.

  Geen revolutie maar evolutie. Laten zien dat het anders kan. Als alternatieven aanslaan dan begint de sneeuwbal vaak te rollen…

 5. Nee Ruud , voor iedereen die streekproducten wil.
  en bereid is om een stukje om te rijden.
  Dat ze maar veel zuurkool poten!! want zo te horen is er behoefte aan

Comments are closed.