Jaarverslag Erfgoedcluster Weert

Foto door: Gemeentearchief Weert

In het Jaarverslag 2016-2017 ‘Naar een nieuw begin’ wordt verantwoording afgelegd over de activiteiten en de werkzaamheden van het Erfgoedcluster Weert. Dat cluster bestaat uit het Gemeentearchief en het Gemeentemuseum.

Het verslag heeft de titel ‘Naar een nieuw begin’ omdat het Gemeentearchief net is verhuisd en het Gemeentemuseum nu gesloten is vanwege de verbouwing. Dit jaarverslag geeft op deze manier een uitgebreide toelichting over de wijze waarop de gemeente Weert het cultureel erfgoed gestalte heeft gegeven in 2016-2017.

Het aantal bezoekers van de website erfgoedhuisweert.nl is in deze periode flink gestegen. 
Het jaarverslag is te downloaden via de website www.erfgoedhuisweert.nl.

In het jaarverslag is het verslag van de archiefinspecteur integraal opgenomen. Daarnaast worden ook de werkzaamheden van de commissie Cultuurhistorie en de Monumenten-Welstandscommissie vermeld.

Gemeentearchief


Het gemeentearchief is hét loket voor historische informatie voor Weert en Stramproy, periode 1306-1997 en de website erfgoedhuisweert.nl laat alle facetten van erfgoed in Weert zien. De bezoekersaantallen van de website zijn fors gestegen: in 2016 bijna 75.000 bezoekers, in 2018 circa 92.000 en naar verwachting in 2018 meer dan 100.000 bezoekers.

Tijdens de verslagperiode is circa 3.000 strekkende meter aan archiefdocumenten naar de nieuwe archiefbewaarplaats overgebracht. Daarnaast heeft de verhuizing van de kantoren, vrijwilligersruimte en studiezaal naar het Bibliocenter aan de Wilhelminasingel plaatsgevonden. Deze verhuizingen hebben de medewerkers van het Gemeentearchief volledig zelf uitgevoerd. Dat mag een topprestatie worden genoemd.

De dienstverlening, zoals de inzage in de archiefdocumenten en individuele vragen, is tijdens de verhuizing en herinrichting van bewaarplaats, kantoren en studiezaal zo goed mogelijk in stand gebleven. 
De officiële ingebruikname van de nieuwe huisvesting vond plaats in oktober 2017. Gelijktijdig is de expositie ’Weg met de oude Candidaten’ geopend naar aanleiding van honderd jaar Kiesrecht in Nederland. Hiermee ging ook de Maand van de Geschiedenis in Weert van start.
Door verhuizing naar het Bibliocenter is een laagdrempelig kenniscentrum ontstaan, waar mensen kennis kunnen maken met Weerter erfgoed. Het gemeentearchief ziet veel nieuwe gezichten in de studiezaal en mensen kunnen ruimschoots genieten van de exposities.

Gemeentemuseum


Door een externe kwartiermaker is een plan ontwikkeld voor een eigentijdse invulling van het Gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt. In oktober van 2017 heeft de gemeenteraad ingestemd met renovatie en herinrichting van het museum en het verhogen van de exploitatiekosten.

Verslag archiefinspecteur


De archiefinspecteur constateert in het hoofdstuk ‘Horizontale Verantwoording’, dat het dynamisch archief aandacht behoeft. Het inrichten van een e-depot en het opstellen van aangepaste werkprocessen worden noodzakelijk, omdat steeds meer documenten alleen nog digitaal worden beheerd.

Commissie Cultuurhistorie en de Monumenten-Welstandscommissie


De commissie Cultuurhistorie en de Monumenten-Welstandscommissie zijn adviescommissies van het college van burgemeester en wethouders. Beide commissies geven gevraagd en ongevraagd advies over de onroerende cultuurhistorie van Weert. Zaken als cultuurhistorische waarden in de ruimtelijke plannen en de herbestemming van monumentale panden, zoals het complex De Lichtenberg, komen aan de orde en er wordt advies over uitgebracht. Daarnaast worden de commissies geïnformeerd over de stand van zaken rond de Omgevingswet. Aandacht is er voor de Open Monumentendag, de Nationale Archeologiedagen, de Erfgoedprijs Weert en de Maand van de Geschiedenis.