Pakketje met vreemde stof

Update – Nederweert – (Foto’s/video) De brandweer is donderdag omstreeks 17.35 uur gealarmeerd voor een meting bij een woning aan de Theo Siebenstraat in Nederweert.

Pakketje met een luchtje

De bewoners van de betreffende woning hadden al enkele weken verschillende lichamelijke klachten. De klachten waren begonnen nadat ze een pakketje hadden ontvangen wat online was besteld. Het pakketje had nogal een vreemde geur bij het openmaken. De bewoner had de het bestelde artikel eruit gehaald en de verpakking in een andere doos verpakt om deze nog even te bewaren aangezien ze het niet helemaal vertrouwde.

Metingen verricht door de brandweer

De geur verdween niet uit de woning en de bewoners besloten een grote schoonmaak te doen. Hierdoor bleek de geur te versterken en de klachten bleven aanhouden. De brandweer werd gebeld voor een meting en zij troffen inderdaad een vreemde stof aan. Het eerste vermoeden is dat het om de stof phosphine gaat, maar dat kon donderdagavond nog niet officieel worden vastgesteld.

Woning onbewoonbaar

De woning en bewoners werden medische gecontroleerd. De brandweer onderzocht of het inderdaad een fosfor-achtige stof betreft. Aangezien de stof sterk in de woning aanwezig is kunnen de bewoners voorlopig niet in de woning.

Verder onderzoek zal verder uit moeten wijzen om welke stof het gaat en dan kan vervolgens bekeken worden welke stappen gezet kunnen worden om de woning weer bewoonbaar te maken.

Update

De bewoners mogen de woning niet meer in totdat het onderzoek is afgerond. Naast de brandweer gaat ook de technische recherche aan de slag en zal onderzoek doen naar de herkomst van de stof. Er zijn immers nog veel vragen rondom het incident. De brandweer heeft nog enkele bezittingen naar buiten weten te brengen die de bewoners mee kunnen nemen naar hun tijdelijke onderkomen. Als definitief bekend is om welke stof het gaat zal er een reinigingsplan opgesteld worden.

Video via Youtube

https://youtu.be/Strs5B05mxU