Uitspraak geweld op Oelemarkt

Foto: Rechtspraak.nl - Rechtbank Roermond

De rechtbank Limburg heeft vandaag twee mannen veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor openlijke geweldpleging in Weert in de nacht van 24 op 25 oktober 2013. Een derde man is naast de openlijke geweldpleging ook veroordeeld voor bedreiging van zijn ex-partner en is voor beide feiten veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

Een groep van vijf mannen is in de nacht van 24 op 25 oktober 2013 op stap aan de Oelemarkt in Weert. Verschillende getuigen maken melding van overmatig drankgebruik en overlast. In café Hopeloos ontstaat een vechtpartij en worden goederen vernield. Later komt de groep in café De Stuiterbal, waar eveneens wordt gevochten en rake klappen worden uitgedeeld. Ook in dit café wordt meubilair omver gegooid en sneuvelen bierglazen.

Vrijspraak medeverdachten

Twee broers die eveneens terechtstonden, zijn door de rechtbank vrijgesproken. Ze hebben onderdeel uitgemaakt van de groep en hebben kennelijk onvoldoende gedaan om de andere verdachten te weerhouden van geweld. Ze hebben de groep getalsmatig versterkt en zijn deze avond deel blijven uitmaken van deze groep. Dit is echter onvoldoende voor het aannemen van een wezenlijke bijdrage aan het openlijk geweld, omdat ze zelf geen gewelddadige handelingen hebben verricht of op een andere manier het geweld hebben aangewakkerd.

Voorwaardelijke gevangenisstraf

De ernst van de feiten en omstandigheden rechtvaardigen zeker een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Maar omdat het openlijk geweld al bijna vijf jaar geleden plaatsvond, is sprake van een forse overschrijding van de redelijke termijn van berechting. Daarom vindt de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf, zoals de officier van justitie heeft geëist, hier passend. De bedoeling van de voorwaardelijke gevangenisstraf is om nieuwe strafbare feiten te voorkomen.