Extra voorstellingen film “Grensgeval”

Een eeuw na het einde van de eerste wereldoorlog is er de Nederlandse première van de film “Grensgeval” van Aldenborgh-lid Peter Crins. De eerste wereldoorlog hield niet op aan de grens. In “Grensgeval” wordt uitgebreid aandacht besteed aan de gevolgen daarvan.

Vanwege de overgrote belangstelling worden er meer voorstellingen geprogrammeerd. De première op de 19e november was al binnen een halve dag uitverkocht.

De film ‘Grensgeval’ is een uitzonderlijke en unieke film-documentaire over de eerste wereldoorlog. Een aanleiding voor de film was mede dat honderd jaar geleden op 18 november 1918, dus na de wapenstilstand, een Duitse munitietrein in Hamont ontplofte. Het aantal doden, Duitse militairen, daarvan is niet bekend maar loopt in de honderden. Het unieke aan deze circa honderd minuten durende film is dat deze bestaat uit verhalen van vertellers in hun eigen dialect. Deze verhalen zijn ondertiteld in het Nederlands.

Door Crins geïnterviewde grensbewoners vertellen uit eigen ervaring op indringende wijze hoe hun leven in het Midden-Limburgse grensgebied met België beïnvloed werd door de eerste wereldoorlog. Hun verhalen vormen een belangrijk ingrediënt van “Grensgeval”, ondersteund door authentiek beeldmateriaal (foto`s en films), dossiers en documenten. De film laat de kijker zien hoe de strijd tussen de grootmachten het leven in de grensstreek totaal ontregelde. Oud-strijders uit de Belgische grensstreek getuigen in “Grensgeval” van de vier jaar durende strijd in de loopgraven aan de IJzer waar zij gevechten op leven en dood moesten leveren. Het toenmalige grote vluchtelingenprobleem, de (vermeende) deserteurs, de ‘Doodendraad’, de smokkel van mensen en goederen en het uitbreken van de dodelijke Spaanse griep komen in deze film aan bod.

Ook vele andere verrassende facetten van de “Grote Oorlog” komen aan de orde: de inval van de Duitsers, de vlucht naar en verblijf in Nederland van Belgen, sabotage, de mobilisatie in Nederland, oud-strijders en de ontploffing in Hamont.

De muziek in de film is speciaal hiervoor gecomponeerd door Tim Crins, zoon van de filmmaker Peter Crins.

De filmmaker

Peter Crins is bekend geworden door de succesvolle film over boerderij de Meysbergh. Deze boerderij van zijn grootvader ligt dicht bij de Belgische grens in het Nederlandse Hunsel. Crins heeft aan de film “Grensgeval” net zo lang gewerkt als de totale duur van de oorlog, namelijk 4 jaar.

De première is op 19 november 2018. Deze voorstelling is al helemaal uitverkocht. Na afloop van de film zal Tim Crins de cineast interviewen.

Extra voorstellingen

De volgende data staan nu online waarvoor gereserveerd kan worden:
21 november: 20.00 uur
22 november: 19.00 uur
24 november: 16.00 uur
25 november: 16.00 uur en 19.00 uur

Locatie: Gotcha Cinema, Beekstraat 49-53, Weert
Duur: 116 minuten
Entree: € 10, – p.p.

Je kan jouw toegangskaarten als volgt bestellen: online via: https://www.gotcha-weert.nl/product/grensgeval-premiere-peter-crins/ of aan de kassa van cinema Gotcha, Beekstraat 49-53 te Weert of telefonisch 0495-532002.

Video met trailer via Youtube

https://youtu.be/ZbEXA7WWJQo