Frans Pollux op 4 november in Rooj

Frans Pollux en band gaan op tour langs kleine dorpen: op zondagmiddag in gemeenschapshuizen, in de meeste dorpen “naast de kerk”. Over elk dorp maakt hij vervolgens een liedje. Die opgenomen liedjes worden in januari 2019 gepresenteerd tijdens het slotconcert van het project in de Maaspoort in Venlo. Op zondag 4 november 2018 is Pollux in Stramproy.

Is een dorp nog leefbaar zonder pinautomaat? Komen jongeren weer terug zodra ze kinderen krijgen? En hoe gaat het ondertussen met het verenigingsleven? Aan de hand van typisch he¬dendaagse dorpsproblemen – ontgroening, vergrijzing, de kracht van krimp – haalt Frans Pollux in een muzikale talkshow verhalen op.

Veranderingen

In bijna alle Limburgse dorpen vinden grote veranderingen plaats: jongeren trekken weg en de huizenmarkt staat onder druk. Dat heeft goede en minder goede kanten. In de meeste dorpen is een groeiende groep vitale senioren die een groot deel van het vrijwilligerswerk in hun dorpen oppakken. Hoe ga je als dorp daar mee om? Hoe houd je de boel bij elkaar? Genoeg thematiek om te bespreken met belangstellenden uit het dorp, als aanvulling op het concert.

In navolging van de thematiek wordt bij de organisatie van het concert samenwerking gezocht met een plaatselijke vereniging. In Stramproy is samenwerking gevonden met v.v. de Zoatmaale welke samen met de Culturele Werkgroep de organisatie voor hun rekening nemen.

Album

In elk dorp haalt Frans Pollux één verhaal op dat hij verwerkt in een liedje. De liedjes worden opgenomen, gebundeld en uitgebracht op het conceptalbum Naeve de Kerk, dat wordt gepresenteerd tijdens een groot slotconcert op zondag 20 januari 2019 in Venlo. Via Facebook en website kunnen de bezoekers van de concerten vervolgens de totstandkoming van ‘hun’ lied over Stramproy volgen.

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.franspollux.nl, www.ticketcrew.nl/tickets/naeve-de-kerk of te koop bij Benelux en Jumbo Ralf Jansen en René Puts. Prijs € 12,50 euro.

Een mooie gelegenheid om, deze Limburgse topartiest van dichtbij te bewonderen, te genieten van de Limburgse muziek en onderdeel te kunnen zijn van een mooie dialoog over ons mooie dorp.
Tevens wordt, wegens groot succes van de vorige editie, voorafgaande aan het optreden van Frans Pollux, de film over Stramproy, gemaakt door de Culturele Werkgroep vertoond.

Men hoopt je te mogen verwelkomen op zondag 4 november 2018. Aanvang 14.00, einde 18.00. De zaal is om 13.30 open.

Foto door: Peter de Ronde