Werkonderbreking bij Roto Smeets

(Foto’s) Medewerkers van drukkerij Roto Smeets in Weert legden woensdag vanaf 13.00 uur het werk in de middag neer. ‘Net zoals vele van hun collega’s in de Grafimedia-sector zijn zij het zat dat er door de opstelling van de werkgevers nog steeds geen fatsoenlijke cao op tafel ligt’, aldus Jos Cohen, bestuurder bij FNV Media & Cultuur.

Cohen vervolgt: ‘Al maanden houden de werkgevers vast aan hun verslechteringsvoorstellen en drukken zij hun snor voor hun verantwoordelijkheden. We hebben de werkgevers tot eind september in staat gesteld om in te gaan op de eisen van de werknemers. Zonder resultaat. Daarom komen de medewerkers binnen de hele Grafimedia-sector nu op voor hun rechten.’

Wensen medewerkers

De medewerkers willen een loonstijging van 6% in de komende twee jaar en goede afspraken over de inzet van uitzendkrachten/ZZP’ers. Ook moet het 3e WW-jaar worden gerepareerd en de werkgevers moeten met hun handen van de klokurenmatrix (toeslag voor werk buiten het dagvenster) afblijven. Ook moet er een generatiepact komen; ouderen kunnen minder werken en jongeren kunnen deze uren invullen. Zo kunnen ouderen gezond de pensioeneindstreep en komt er meer werkgelegenheid voor jongeren.

De werkgevers willen veel minder zo meldt de FNV. Ze bieden slechts vier maal 1% loonsverhoging in 27 maanden en een uitgekleed generatiepact zonder herbezetting en zonder regeling voor nachtdienstmedewerkers. Ook stellen ze allerlei voorwaarden aan de WW-reparatie.

Acties medewerkers

De komende periode komen vele medewerkers van verschillende bedrijven uit de Grafimedia-sector in het hele land in actie voor een fatsoenlijke cao. Zo legden op vrijdag 28 september en maandag 1 oktober medewerkers van de Ardagh-vestiging in Hoogeveen het werk 48 al voor uur neer. Op dinsdag 2 oktober was er een werkonderbreking bij Hassink Drukkers in Haaksbergen. Gistermiddag (16 oktober) medewerkers van Floramedia uit Westzaan ook al het werk een middag neer.