Aanplant lint krokussen erfgoedtocht

Een lint van honderden krokussen wordt zondagmiddag, 11 november aangeplant aan de grens Stramproy – Molenbeersel ter nagedachtenis aan de Duitse Dodendraad.

Zondag is het exact 100 jaar geleden dat de wapenstilstand werd getekend en er een einde kwam aan een van de meest gruwelijke oorlogen ooit. Daarmee kwam ook een einde aan de Dodendraad: de grens tussen oorlog en vrede. Mensen met belangstelling voor deze episode kunnen met gidsen mee op een 5 km lange erfgoedtocht met gidsen. Voor gezinnen met kinderen met belangstelling voor dit oorlogsverhaal een aanrader.

Naast de Duitse bezetting, de dodelijke grensversperring wordt ook ingegaan op andere spannende grensverhalen. Over de smokkel die hier welig tierde. Over rovers in de struiken, brandbrieven, maar ook over de vluchtlijnen voor piloten en vluchtelingen in het Stramproyerbroek in de Tweede Wereldoorlog. De tochten vertrekken vanaf 14.00 uur bij Hense Koeëb

Met het project De Dodendraad leeft wordt een levend lint aangeplant de Noordzee en het Drielandenpunt bij Vaals: het traject van de elektrische versperring die de Duitsers aanlegden.

Op de draadversperring stond een dodelijke spanning van 2000 volt. Aangezien stroom totaal onbekend was, is het geen wonder dat in nog geen twee jaar tijd tussen Weert-Bocholt en Leudal-Kessenich 36 mensen werden ‘doodgebliksemd’. Maar er komen ook andere grensgevallen en verdwenen oorlogssporen aan bod zoals Duitse zoeklichten, een brandende bommenwerper die in het Broek verdween. Soldaten te paard die inkwartiering zochten en de grote angst voor bokkenrijders en landlopers.

Met deze erfgoedtocht langs grensgevallen vraagt een werkgroep van de Dorpsraad aandacht voor de staat en het verhaal van het Grenslandschap.

De tocht langs de grens van Stramproy-Molenbeersel is gratis en begint om 14.00 uur bij Hense Koeëb.

Bekijk een bijdrage van Gert van Elk.

[nggallery id=’7229’]
– controle