Deze week publiceerde de nationale politie cijfers over het aantal verdachte asielzoekers in Nederland. In Nederland werden in de periode tussen 1 januari 2017 en 30 mei 2018 3888 personen met een asielaanvraag als verdachte aangemerkt. De meeste van hen komen uit veilige landen zoals Algerije en Marokko.

Het actualiteitenprogramma Een Vandaag besteedde woensdagavond aandacht aan de kwestie dat asielzoekers uit veilige landen, in de volksmond ‘aso-asielzoekers’ genoemd, nog altijd voor veel overlast zorgen. Verslaggevers gingen langs bij de burgemeesters van Rotterdam en Weert. Burgemeester Heijmans van Weert heeft al meermaals bij de landelijke politiek erop aangedrongen om met een oplossing te komen. Maar de problemen zijn nog niet onder controle en daar moet de staatssecretaris snel wat aan doen zo vinden de burgemeesters.

Verantwoordelijk staatssecretaris Harbers (Justitie en Veiligheid) zegt tegen Een Vandaag dat het gedrag van de criminele asielzoekers ontoelaatbaar is en dat het leven voor hen in Nederland zo zuur mogelijk moet worden gemaakt. Ze maken misbruik van de Nederlandse gastvrijheid.

Ze worden niet vastgezet

Burgemeester Heijmans vertelt tegen Een Vandaag dat als asielzoekers uit zowel veilige als onveilige landen strafbare feiten plegen, dat er aangifte gedaan moet worden en ze vervolgens vervolgd moeten worden. Echter tot zichtbare frustratie van Heijmans worden de verdachten niet vastgezet.

Het probleem doet zich niet alleen in Weert voor. Ook elders in Nederland ondervindt men problemen. In Rotterdam weren ze sinds kort asielzoekers uit veilige landen. En ook buurgemeente Cranendonck, dat een van de grootste AZC’s van Nederland heeft, ondervindt veel overlast. Burgemeester Wijkerslooth vertelt tegen de Telegraaf dat sinds de overlast van de asielzoekers uit veilige landen de kop opsteekt het draagvlak van de inwoners in o.a. Budel en Maarheeze in rap tempo afkalft.

Onderdanen niet welkom in land van herkomst

Harbers zegt tegen de camera van Een Vandaag dat de politiek er bovenop zit en dat asielaanvragen van de ‘aso-asielzoekers’ zo snel mogelijk worden afgehandeld. Echter steekt dan opnieuw een probleem de kop op. Veilige landen zoals Marokko weigeren in veel gevallen om hun criminele onderdanen terug te nemen.

Heijmans bevestigt dat daar de ‘bottleneck’ zit. Maar de Marokkaanse gemeenschap in Weert schaamt zich kapot voor de criminele asielzoekers en wil ze zo snel mogelijk weg hebben. De burgemeester van Weert wil daarom dat staatssecretaris Harbers zo snel mogelijk naar de veilige landen afreist om daar afspraken te maken. “Die landen zijn blij dat hun onderdanen het land uit zijn”, aldus Heijmans.

Met staatssecretaris naar Marokko

Heijmans heeft goede contacten met de Marokkaanse consul is bereid om met de staatssecretaris naar Marokko te reizen om er voor te zorgen dat de contacten worden aangehaald zodat de criminele asielzoekers zo snel mogelijk teruggestuurd kunnen worden.

De uitzending van EenVandaag is later terug te zien via: https://eenvandaag.avrotros.nl/tv-uitzendingen/.

4 REACTIES

 1. Hoezo niet terug willen hebben?
  Hebben ze geen paspoort meer van het betreffende land?
  Dus Europa moet hun uitschot, wat die landen niet meer willen hebben, maar opvangen?
  Deden ze vroeger in Engeland ook. Het uitschot wat de Engelse niet meer wilde, werd verscheept naar strafkampen in Australiƫ, alwaar ze na hun straf, een nieuw leven konden opbouwen, ver weg van de geciviliseerde wereld.

 2. De burgemeester naar Marokko, zucht. Ik voel weer een tv programma aankomen, samen met Floortje Dessing? Misschien kan ie gelijk een paar klokken afgeven, die de juiste aangeven

 3. Gewoon op het vliegtuig zetten en dan zien ze daar wel wat ze gaan doen. Gaan ze daar de illegaliteit maar in, doen ze hier ook.
  Maar dan zijn we er hier vanaf.
  Kom op zeg we moeten toch geen tuig opvangen waar ze ginds blij zijn vanaf te zijn, dat is niet zonder reden.

Comments are closed.