Tentoonstelling over Sinti en Roma

Algemeen Uitgelicht Weert 2 reacties 3 min. leestijd

(Foto’s) Stichting O Lungo Drom heeft een tentoonstelling opgezet over het leven van Sinti en Roma in Nederland door de eeuwen heen. Deze reizende tentoonstelling is van 2 tot en met 16 november te bekijken in het stadhuis van Weert.

Wethouder Geert Gabriëls: “Ik ben heel blij dat deze tentoonstelling naar Weert is gekomen. Tussen alle activiteiten van Weert Respecteert wordt zo ook aandacht besteed aan de Sinti en Roma. Terecht!”

O Lungo Drom

‘O Lungo Drom’ betekent ‘de Lange Weg’ in het Romanes. Het is de naam van de stichting die in 2002 is opgericht. Doel is het vergroten van de bekendheid over het verleden van Sinti en Roma in Nederland en het bevorderen van hun toekomst. De geschiedenis en de huidige situatie van Sinti en Roma is voor veel mensen in ons land onbekend. De stichting hoopt met de reizende tentoonstelling bij te dragen aan meer begrip, respect en vertrouwen in de Nederlandse samenleving voor Sinti en Roma.

De tentoonstelling

De tentoonstelling geeft een indruk van de tradities, de vervolging en positieve voorbeelden uit het leven van Sinti & Roma door de eeuwen heen in Nederland. Beike Steinbach, initiatiefneemster en voorzitster van O Lungo Drom, omschrijft de tentoonstelling als “een boek dat je open kunt slaan en waar je doorheen kunt lopen”. Niet alleen de zwarte bladzijde over de Tweede Wereldoorlog is te zien, maar ook de rijkdom en verschillen in cultuur van Sinti en Roma. Ook hoe ze nu wonen en werken komt aan bod.

Weert Respecteert

De tentoonstelling in Weert maakt deel uit van Weert Respecteert. Dat is een nieuw evenement in de gemeente Weert waarin allerlei activiteiten rondom respect georganiseerd worden.

Opening

Wethouder Geert Gabriëls opende de tentoonstelling op 2 november. Ook werd er gesproken door Beike Steinbach en de heer Bas Kortholt (onderzoek en educatie van Herinneringscentrum Kamp Westerbork) en was er muziek van Zigeunerorkest Brandt. De tentoonstelling is vanaf nu gedurende 2 weken te bezoeken als het stadhuis open is.

[nggallery id=’7205′]

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
2 reacties