30 maanden cel vanwege autobranden

Foto: Archief WdG

Update 12.43u – Het gerechtshof in ’s Hertogenbosch heeft maandag heeft uitspraak gedaan in de zaak die bekend staat als die van de Weerter autobranden. De opdrachtgever van 3 brandstichtingen van auto’s is vandaag in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden.

Vanaf de zomer van 2009 zijn in Weert meerdere auto’s uitgebrand. Volgens het hof is bewezen dat de verdachte opdracht heeft gegeven tot het in brand steken van 3 auto’s, in 2009, 2011 en 2012. Daardoor zijn in totaal 6 auto’s uitgebrand. De rechtbank veroordeelde de verdachte eerder tot 30 maanden cel voor het medeplegen van deze autobranden, maar volgens het hof was hij de opdrachtgever van die brandstichtingen.

Commotie

Door zijn handelen heeft de verdachte ernstige gevoelens van onrust, angst en onveiligheid veroorzaakt in Weert. Hij wist dat in Weert in een relatief korte periode een groot aantal autobranden had gewoed en dat die branden tot veel commotie hadden geleid, waardoor het effect van de autobranden nog extra werd vergroot.

Het hof neemt dit de man bijzonder kwalijk en legt daarom, ondanks de andere beoordeling van zijn rol bij de brandstichtingen en de ouderdom van de zaak, dezelfde straf op als de rechtbank.

Medeverdachten

Op 25 september 2018 heeft het hof 2 medeverdachten van de man al veroordeeld voor het feitelijke plegen van deze brandstichtingen. Aan de hoofddader werd, voor deze brandstichtingen en andere feiten, een gevangenisstraf van 6 jaar opgelegd, en aan de medepleger van 1 van de brandstichtingen een gevangenisstraf van 120 dagen, waarvan 20 dagen voorwaardelijk.

Lees het gehele vonnis via

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHSHE:2018:5271