Geen bezwaar België tegen windmolens

Artist's impression via gemeente Weert

Onlangs heeft de gemeenteraad van Weert ingestemd met het bestemmingsplan dat mogelijk maakt om drie windmolens te realiseren. Deze windturbines zijn gepland in het gebied tussen de A2, de Galgenbergweg en de spoorlijn Roermond-Weert.

Enige aandachtspunt was de zogeheten tiphoogte. De windturbines worden 200 meter hoog. Dit zou effect kunnen hebben op het militair vliegverkeer van vliegbasis Kleine-Brogel bij het Belgische Peer. De F16’s vliegen met enige regelmaat over Weert. De Belgische Defensie stelt als standpunt dat de windmolens een maximale tiphoogte 185 meter mag zijn. Hierover is recentelijk overleg gevoerd.

Geen bezwaar, wel geschrokken

Raadslid Sijben (CDA) vroeg donderdag om de stand van zaken. Wethouder Van Eijk vertelde dat de Belgische Defensie geen bezwaar zal aantekenen tegen de realisatie van de windmolens. Maar ze vertelde ook dat de Belgische Defensie is geschrokken over hoe zo’n projectontwikkeling in Nederland kan gaan.

De Belgische Defensie wil dat er vanuit Nederland beter wordt geïnformeerd door de Nederlandse Defensie zodat men weet welke plannen er zijn die mogelijk effect kunnen hebben op het vliegverkeer. “De uitvoering van dit plan ging nog maar net goed”, aldus Van Eijk.