Zonnepark bij zinkfabriek operationeel

Foto via: Nyrstar

Budel-Dorplein – Vanaf vandaag is het zonnepark in Budel-Dorplein, ter grootte van 120 voetbalvelden, begonnen met het genereren van ‘groene’ elektriciteit. Het “44 MW Budel Solar Park”, is één van de grootste zonneparken van het land. Het park is in ongeveer een half jaar gebouwd of initiatief van o.a. de provincie Noord-Brabant, gemeente Cranendonck en Britse zonne-energie energiebedrijf Solarcentury.

Het zonnepark is gebouwd op het terrein dat eerder werd gebruikt door de zinkfabriek Nyrstar in Budel-Dorplein. Het park is nu mede-eigendom van Het Duitse Encavis AG en Solarcentury. Het park werd geactiveerd tijdens de klimaatbijeenkomst in Polen dat nog t/m 14 december duurt. Hier komen wereldleiders, bedrijven en investeerders bij elkaar om te praten over de maatregelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

In totaal levert het zonnepark energie voor 12.500 huishoudens. Daarmee wordt tot 600.000 ton aan C02 bespaard in de komende 25 jaar. Het zonnepark bevindt zich naast Metalot, een in ontwikkeling zijnde innovatief industriegebied in Cranendonck, nabij de grens bij Weert. Metalot richt zich op het circulair gebruik van metalen en energie.

In totaal zijn er 154.000 zonnepanelen geïnstalleerd op het oude Nyrstar-terrein met een totale oppervlakte van zo’n 65 hectare. Tijdens het bouwproject werden er 4000 panelen per dag geïnstalleerd.