Foto via: Nyrstar

Budel-Dorplein – Vanaf vandaag is het zonnepark in Budel-Dorplein, ter grootte van 120 voetbalvelden, begonnen met het genereren van ‘groene’ elektriciteit. Het “44 MW Budel Solar Park”, is één van de grootste zonneparken van het land. Het park is in ongeveer een half jaar gebouwd of initiatief van o.a. de provincie Noord-Brabant, gemeente Cranendonck en Britse zonne-energie energiebedrijf Solarcentury.

Het zonnepark is gebouwd op het terrein dat eerder werd gebruikt door de zinkfabriek Nyrstar in Budel-Dorplein. Het park is nu mede-eigendom van Het Duitse Encavis AG en Solarcentury. Het park werd geactiveerd tijdens de klimaatbijeenkomst in Polen dat nog t/m 14 december duurt. Hier komen wereldleiders, bedrijven en investeerders bij elkaar om te praten over de maatregelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

In totaal levert het zonnepark energie voor 12.500 huishoudens. Daarmee wordt tot 600.000 ton aan C02 bespaard in de komende 25 jaar. Het zonnepark bevindt zich naast Metalot, een in ontwikkeling zijnde innovatief industriegebied in Cranendonck, nabij de grens bij Weert. Metalot richt zich op het circulair gebruik van metalen en energie.

In totaal zijn er 154.000 zonnepanelen geïnstalleerd op het oude Nyrstar-terrein met een totale oppervlakte van zo’n 65 hectare. Tijdens het bouwproject werden er 4000 panelen per dag geïnstalleerd.

5 REACTIES

 1. Schitterend, op de bodem zinkassen dus geen verloren landbouwgrond. Koppeling met het middenspanningsnet vlakbij. En gebruik gemaakt van het kompas 7 graden zuid zuid west perfect.
  Nu nog een waterstof productie centrale en Metalot wordt het voorbeeld voor velen.

 2. Kanttekening…..onder de zonnepanelen, ligt meer dan 10 miljoen m3 vervuilde gele drab…oftewel Jarosiet genoemd
  Deze Jarosiet was een afvalproduct van de zinkprductie en zinkertsen
  die in de vorige eeuw werden gebruikt.
  Er is al meer dan 20 jaar onderzoek gedaan om met die Jarosiet iets te doen…maar
  tot op heden is dat niet gelukt…
  In feite ligt onder de zonnepanelen 10 miljoen kuub vervuilde drab.
  In de weerterbergen liggen om de enorme bassins waar de gele Jarosiet in zit diverse meetputten in de grond ..om te controleren of de bassins, niet lekken.
  Als deze lekken, komt dat in het grondwater terecht.
  Maar eens zal die Jarosiet opgeruimd moeten worden..!!!
  Verder….reageer ik maar één keer op een onderwerp op dit forum…en derhalve reageer ik NOOIT op vragen en andere opmerkingen van andere deelnemers aan dit forum.
  Mijn reacties zijn altijd gebaseerd op feiten..!! Eigen onderzoek en soms uit zeer betrouwbare bron..!

 3. Op zichzelf een prima initiatief ook al wordt de vervuilde grond er niet schoon door. Zoals gezegd is de productie van waterstof (middels elektrolyse) hierdoor mogelijk waardoor onze elektrische auto’s ook een groter bereik kunnen krijgen en het bijvullen nog maar 5 minuten in beslag neemt. Heel wat anders dan nu om een volle batterij te krijgen.

Comments are closed.