Werkbezoek Grensgebied De Kempen

Algemeen Cranendonck Regio Weert Reageer 3 min. leestijd
Foto door: Gerard Staals

Onder de naam ‘Samenwerking Grensgebied De Kempen’ werken de gemeenten Bocholt, Cranendonck, Hamont-Achel en Weert en de provincies Limburg (BE), Limburg (NL) en Noord-Brabant aan een gevarieerd gebiedsprogramma met tientallen projecten op het gebied van natuur, water, recreatie, economie en cultuurhistorie. Vrijdag 30 november 2018 brachten raads- en statenleden van de gemeenten en provincies een werkbezoek aan een aantal projecten.

Geert Gabriëls, voorzitter van het bestuurlijk overleg en wethouder van de gemeente Weert, heette in zijn openingswoord iedereen van harte welkom en gaf aan blij te zijn dat de samenwerking een volgende fase in is gegaan. Het gaat nu om concretiseren, financieren en realiseren van (grensoverschrijdende) initiatieven. Om te zorgen dat de raads- en statenleden weten wat er speelt en weloverwogen besluiten kunnen nemen, heeft men gezamenlijk een rondrit gemaakt en een aantal projecten bekeken.

On tour

Na het openingswoord namen alle aanwezigen plaats in de bus en vertrok het gezelschap naar de eerste tussenstops: de voorkeurslocatie voor een brugverbinding over de Zuid-Willemsvaart, een alternatieve locatie en vervolgens naar een plek voor een ecologische verbinding. Daarna kreeg het gezelschap uitleg over de ontwikkelingen rondom de Jachthaven in Bocholt. Na de Jachthaven stond een bezoek aan één van de toeristisch-recreatieve parels binnen de samenwerking op het programma. Het gezelschap bezocht Wijndomein Oude Hoeve in Hamont-Achel.

Na een korte presentatie reisden de raads- en statenleden door naar Budel-Dorplein om daar bijgepraat te worden over de ontwikkelingen van Metalot en het Solarpark in het bijzonder. Daarnaast werd er onderweg uitleg gegeven over de projecten Routestructuur en Parelroute, de haven naast de Kempenweg, de Willemsroute, de Achelse Kluis, de Laathoeve en het Ringselven. Het werkbezoek werd afgesloten met een netwerkborrel in Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man in Weert. De deelnemers waren het er achteraf unaniem over eens dat deze grensoverschrijdende samenwerking uniek en waardevol is en het bezoeken van het gebied bijdraagt aan een goede voorbereiding voor de besluitvorming over projecten in 2019.

Toekomst

Het unieke karakter van deze samenwerking vraagt om een multidisciplinaire aanpak waarbij letterlijk over grenzen gekeken en gewerkt wordt. Komende jaren richt de samenwerking zich allereerst op de realisatie van projecten waarbij natuur, water, economie, cultuurhistorie en recreatie duurzaam verbonden worden. Denk onder meer aan de Bocholtergraven, een recreatieve Parelroute, natuurherstelwerkzaamheden rond het Ringselven, een toeristisch-recreatieve brugverbinding over de Zuid-Willemsvaart en de regionale bereikbaarheid.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie