Het bestuur van Herenboeren Weert maakt bekend dat zij de plannen voor een herenboerderij op landgoed Stillenoord niet doorzetten. De laatste weken is duidelijk geworden dat de plannen in de huidige vorm niet passen binnen de huidige wet- en regelgeving van de gemeente Weert.

Hoewel de gemeente Weert duurzaamheid en biodiversiteit als speerpunten van beleid heeft, biedt de huidige regelgeving niet de mogelijkheden om op Stillenoord duurzaam voedsel te mogen produceren.

Duurzaam initiatief niet toegestaan

Voorzitter Ron Geurts: “Wij hebben als bestuur de afgelopen twee jaar veel energie gestoken in het vinden van een goede locatie. Er zijn heel wat mogelijkheden in Weert en omgeving onderzocht en landgoed Stillenoord leek de perfecte plek. Nu blijkt echter dat we tegen diverse regels oplopen. Zo mogen we op Stillenoord dat 10 hectare groot is, geen 10 scharrelvarkens houden, dat wordt gezien als intensieve veehouderij. Tot grote verbazing mag 100 geiten houden wel. De varkens vormen echter een belangrijke schakel in de duurzame voedselproductie. Ook waren de negatieve reacties uit de buurt een tegenvaller voor ons. Blijkbaar vreest men dat onze plannen de leefbaarheid en de natuur in de buurt aantasten, terwijl we juist het tegenovergestelde willen bereiken. Zo hadden we plannen om ondermeer 3000 fruitbomen te planten en daarmee de biodiversiteit een grote impuls te geven. Iets wat de gemeente zelf ook in haar beleid nastreeft (iedere dag een boom planten staat in het coalitieprogramma)”.

Geen Green Deal

De gemeente kan voor het toestaan van duurzame initiatieven, die niet binnen de kaders vallen, gebruik maken van de Green Deal regeling met het Rijk en Provincie. Deze is bedoeld om knelpunten bij duurzame plannen weg te nemen. Draagvlak bij omwonenden is een voorwaarde bij een Green Deal. Rondom Stillenoord is daar helaas geen sprake van. Herenboeren Land van Weert heeft daarom besloten het plan in te trekken.

Toekomst

Het niet doorgaan van de plannen voor Stillenoord is voor de 121 enthousiaste huishoudens die al lid zijn van de coƶperatie een grote tegenvaller. Het bestuur gaat in nauwe samenwerking met de gemeente Weert en Nederweert opnieuw op zoek naar een geschikte locatie waar in de toekomst een boer duurzaam voedsel kan produceren voor Herenboeren Land van Weert.

GeĆÆnteresseerden die over een geschikt perceel beschikken, zoals boeren die met hun bedrijf willen stoppen, zijn welkom voor een gesprek. Zie voor contactgegevens landvanweert.herenboeren.nl.

12 REACTIES

 1. een omarmd initiatief vindt je dat als er maar 121 personen zich hebben aangemeld. Ik geef Tinus gelijk. Ze weten niet waar ze mee bezig zijn. Veilig voedsel kun je overal kopen heb je de Herenboeren niet voor nodig.

 2. Het initiatief wordt op enkele buurtbewoners na omarmd in Weert. Een nieuwe locatie vinden lijkt me niet onmogelijk.

 3. Oude concepten, nieuw leven inblazen door een stel idealisten, is in deze moderne maatschappij gedoemd om te mislukken.
  Binnen de gemeentegrenzen, is nergens een geschikte plek waar volgens de bestaande regels zo iets geraliseerd kan worden…..En …ook de omwonende van eventuele nieuwe locaties zullen hier niet blij mee zijn…!! En terecht..!!

 4. Over de 200 deelnemende huishoudens die (met de auto?) wekelijks op ‘hun’ boerderij verplicht de producten moeten komen kopen om die boerderij levensvatbaar te houden.
  De bewoners in de omgeving maken, terecht, bezwaren.

 5. Wat een treurig stemmend bericht, zo op de drempel van 2019. Ik mag hopen dat de mensen die hier tot nu toe met passie aan hebben gewerkt, en de ruim 130 huishoudens die dit ondersteunen volgend jaar wel succes hebben. Het kan toch niet waar zijn dat (idealistisch) boeren met 3000 fruitbomen en 10 scharrel-varkens onmogelijk wordt gemaakt in een regio waar tienduizenden varkens, geiten en kippen worden gehouden. Over welke overlast hebben we het hier eigenlijk?

 6. Over de 200 deelnemende huishoudens die (met de auto?) wekelijks op ‘hun’ boerderij verplicht de producten moeten komen kopen om die boerderij levensvatbaar te houden.
  De bewoners in de omgeving maken, terecht, bezwaren.

 7. Aangezien er uitdeelpunten zullen komen in Weert, Nederweert en Stramproy zal de overlast tot een minimum beperkt blijven. Nogmaals: over welke overlast hebben we het hier eigenlijk?

 8. Misschien zouden de personen met hun kritische reacties op dit item zich eerst eens kunnen verdiepen in wat het “Herenboeren” concept precies inhoud. Misschien krijgt u dan een betere visie op dit stel idealisten…En misschien is het wat voor u dan.

Comments are closed.