Regels voor afsteken vuurwerk

Inmiddels in de verkoop van vuurwerk in volle gang. Je mag echter pas op oudjaarsdag vuurwerk afsteken, dus vanaf 31 december a.s. om 18.00 uur tot 1 januari 2019 2.00 uur. Er zijn ook al waaghalzen die de verleiding niet kunnen weerstaan en nu al vuurwerk afsteken. De gemeente benadrukt om dat niet te doen, want buiten de toegestane afsteektijden kun je een boete krijgen.

De tijden waarbinnen je vuurwerk mag afsteken zijn door het Rijk vastgesteld om de overlast van vuurwerk te beperken. De gemeente Weert verwacht dat iedereen rekening houdt met elkaar en de omgeving. Zo blijft de oudejaarsviering in Weert een gezellig feest voor iedereen.

Vuurwerkvrije zones

De gemeente Weert stelt geen vuurwerkvrije zones in. Wel zijn er vrijwillige vuurwerkvrije zones in Weert. In deze vuurwerkvrije zones hebben inwoners in een straat, buurt of rondom een plein met elkaar afgesproken om geen vuurwerk af te steken. De zones zijn door de inwoners met borden gemarkeerd (zie foto). In de vrijwillige vuurwerkvrije zones kunnen gemeente en politie niet handhavend optreden. In deze zones spreken inwoners zelf elkaar aan, als daar toch vuurwerk wordt afgestoken.

Handhaving

De politie is tijdens de laatste dagen van het jaar alert op vuurwerkoverlast. Als je buiten de toegestane tijden vuurwerk afsteekt kun je een boete krijgen.

Verkoop vuurwerk

Je mag alleen vuurwerk kopen bij vuurwerkwinkels met een vergunning. Het vuurwerk dat je in deze winkels koopt, moet voldoen aan wettelijke eisen. Je kan een legale vuurwerkwinkel herkennen aan een bordje met de tekst: ‘Verkoop vuurwerk. Roken en open vuur verboden’. De verkoopdagen in 2018 zijn 28, 29 en 31 december. Je mag geen vuurwerk op de openbare weg bij je hebben vóór en ná de verkoopdagen.

Veilig vuurwerk afsteken

Tips over het veilig afsteken van vuurwerk vind je op www.4vuurwerkveilig.nl. Of kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vuurwerk.