Slapende gast in Stadspark

Ingestuurde foto

Gehuld in een grote deken, en daarnaast twee tassen lag er maandag iemand te slapen in de kou op een bankje van het Weerter Stadspark. De slapende gast zorgde voor veel beroering in de Weerter samenleving. Hartverscheurend en onmenselijk waren veelgehoorde kreten. Desgevraagd laat de gemeente vandaag weten dat de persoon in kwestie er zelf voor gekozen had.

“De persoon waar het over gaat is bij ons bekend. Het is geen Nederlander. Het Nederlands beleid schrijft voor dat iemand zonder Nederlands paspoort of verblijfsdocument niet mag worden opgevangen. Vanwege de weersomstandigheden is er in Weert voor deze persoon een uitzondering gemaakt. De persoon heeft twee nachten binnen geslapen, begeleiding en hulp ontvangen. Daarna heeft de persoon ervoor gekozen weer zelf op pad te gaan en verdere hulp en begeleiding af te wijzen. Wij kunnen zo iemand niet dwingen”, aldus een woordvoerder van de gemeente Weert.

Daklozenopvang

Voor daklozen in Weert is er een daklozenopvang beschikbaar. Deze wordt regionaal (Noord- en Midden Limburg) en lokaal uitgevoerd. Zo heeft Weert ook een zestal bedden. Ook is er een zogenoemd ‘noodbed’. Dat is bedoeld voor mensen die acuut een bed nodig hebben. Mocht er in Weert geen plek zijn dan kun Weert terugvallen op andere gemeenten.

Winterregeling

Daarnaast bestaat er een ‘winterregeling’. Deze wordt regionaal afgekondigd. De winterregeling is vandaag ingegaan. Concreet wil dat zeggen dat de gemeente Weert iedereen die dat wil, kunnen en mogen opvangen. In principe hoeft er dus niemand op straat te slapen.