Film ‘Grensgeval’ te zien in Stramproy

Op zondag 17 maart wordt in Stramproy de bekroonde film ‘GRENSGEVAL’ van Peter Crins vertoond.

Deze film is een unieke documentaire over de Eerste Wereldoorlog in deze regio. Geïnterviewde grensbewoners vertellen uit eigen ervaring op indringende wijze hoe hun leven beïnvloed werd door deze catastrofale oorlog. De verhalen uit het Midden-Limburgse grensgebied met België vormen een belangrijk ingrediënt van GRENSGEVAL. Dit wordt ondersteund door authentiek beeldmateriaal (foto`s en films), dossiers en documenten. Tim Crins componeerde speciaal voor deze film bijpassende filmmuziek en Jo Brunenberg bewerkte het beeldmateriaal en verzorgde de vormgeving.

Extra toelichting op Stramproyer filmbeelden uit 1918

Bij de vertoning in Stramproy wordt extra aandacht besteed aan de authentieke filmbeelden met Franse vluchtelingen in 1918. Deze vluchtelingen passeerden destijds de grensovergang bij Stramproy en trokken verder naar Weert. Voorafgaand aan de film worden deze beelden toegelicht en wordt onder andere aandacht besteed aan de locaties waar de opnamen zijn gemaakt.

De ‘Doodendraad’

De documentaire laat de kijker zien hoe de strijd tussen de grootmachten het leven in de grensstreek totaal ontregelde. Oud-strijders uit de Belgische grensstreek getuigen in GRENSGEVAL van de vier jaar durende strijd in de loopgraven aan de IJzer. Zij vochten daar op leven en dood. Verder komen aan bod het toenmalige vluchtelingenprobleem, de (vermeende) deserteurs, de ‘Doodendraad’, de smokkel van mensen en goederen en het uitbreken van de dodelijke Spaanse griep. Ook vele andere facetten van de “Grote Oorlog” komen aan de orde: de inval van de Duitsers, de vlucht naar en verblijf in Nederland van Belgen, sabotage en de mobilisatie in Nederland.

De filmmaker

Peter Crins is bekend geworden door de succesvolle film over boerderij de Meysbergh in Hunsel. Hij ontving onlangs op het Limburg Film Festival de Servaas Huysprijs voor zijn film GRENSGEVAL als beste amateurfilm. Een aanleiding voor deze film was mede dat honderd jaar geleden op 18 november 1918, dus na de wapenstilstand, een Duitse munitietrein in Hamont ontplofte. Het aantal mensen dat is omgekomen is niet bekend, maar loopt in de honderden. Vanaf de jaren ’90 interviewde Peter Crins in de grensregio de alleroudste bewoners, die voor zijn camera spannende, interessante en soms ook kostelijke verhalen wisten te vertellen over de ‘Grote Oorlog’. De in dialect gesproken film is in het Nederlands ondertiteld.

Film GRENSGEVAL van Peter Crins, zondag 17 maart 2019 om 19.00 uur in ‘de Zaal’, Mariastraat 1 in Stramproy. Voorverkoop € 5,- bij de Benelux in Stramproy of via 06-51503377. Kassa € 6,-.
Culturele Werkgroep Stramproy i.s.m. Heemkundevereniging Stramproy.