Vlonderpad bij de Krang vernieuwd

Foto door: Natuurmonumenten

Bezoek natuurgebied de Krang langs het vernieuwde vlonderpad bij Swartbroek. Natuurmonumenten heeft het frame en de vloerplanken van het pad in de afgelopen periode grotendeels vernieuwd. Doordat er bredere vloerplanken en gaasmatten zijn gemonteerd is de druk belopen wandelroute veel beter toegankelijk voor wandelaars.

“Het 12 jaar oude pad was hard aan vernieuwing toe”, zegt boswachter Paul Wijenberg. “De veiligheid kwam in het gedrang: Er waren een aantal planken verrot en gebroken en het vlonderpad was op sommige plekken glad en scheef. Er wordt heel veel gebruik gemaakt van dit avontuurlijke wandelpad en dus was er werk aan de winkel. Ondanks de pittige kosten hebben we bijna het gehele vlonderpad volledig vernieuwd. Dat is ook gebeurd bij de nagebouwde Ellerschans tussen Swartbroek en Ell. Er is gewerkt met duurzaam hout met FSC-certificaat. Daar bovenop zijn matten van gaasdraad aangebracht waardoor het uitglijden voorkomen wordt.”

Het vlonderpad is onderdeel van verschillende gemarkeerde wandelroutes door natuurgebied De Krang bij Swartbroek en Ell. De routes waaronder de lange-afstandswandeling Graaf van Hornepad zijn duidelijk gemarkeerd in het terrein en op papieren en digitale kaarten. Zie ook op www.natuurmonumenten.nl/routes.

In de Krang wisselen loof- en naaldbossen, hakhout en oude bolakkers elkaar af. Tijdens je wandeling over het vlonderpad loop je door een broekbos. Dit is bos waar de bomen en struiken met de voetjes in het water staan.

Onderweg passeer je ook nog een beekje en een vogelkijkscherm, waar je wellicht de voorbijflitsende ijsvogel, de roepende wielewaal of de jagende zilverreiger kunt ontdekken. Ook de bever is hier een regelmatige bezoeker, gezien de knaagsporen. Kortom: een rijk en afwisselend natuurgebied. Ieder bezoek is anders: elke dag, elk seizoen.

Dit vlonderpad is alleen bestemd voor wandelaars en is nu ook goed begaanbaar met een buggy of rolstoel. Natuurmonumenten heeft in haar nabijgelegen werkschuur voor senioren of voor bezoekers met een fysieke beperking een gemakkelijke rolstoel met dikke banden gratis te leen. Reserveren kan via een mail aan [email protected]