Start bestrijding eikenprocessierupsen

De temperatuur liep het afgelopen weekend flink op en daardoor zijn de bladeren aan de bomen gaan groeien. Omdat er nu voldoende bladeren aan de bomen zitten, beginnen onze specialisten morgen met de bestrijding van eikenprocessierupsen.

De afgelopen weken hebben onze boomspecialisten de ‘ei legsels’ van de eikenprocessierups gemonitord. We hebben de ontwikkelingen op de voet gevolgd, zodat we op het juiste moment kunnen starten met de preventieve bestrijding van de rupsen. Dat is onder andere afhankelijk van de temperatuur en bladgroei van de bomen.

Niet schadelijk

De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups met een natuurlijk middel dat niet schadelijk is voor mensen of huisdieren.

Hoe gaat bestrijding in z’n werk?

Het middel dat ze gebruiken, wordt als nevel in de eikenbomen geblazen. Dit hecht zich aan de bladeren, waar de rupsen vervolgens van eten. Dit zorgt ervoor dat de rupsen zich niet verder ontwikkelen. Daarmee voorkomen we dat de processierupsen gaan vervellen en hun brandharen loslaten.

Het gaat vooral om bestrijding in en rondom de stad en langs belangrijke recreatieve routes, zoals fietspaden en wandelroutes.

Wat merk je ervan?

De bestrijding van de eikenprocessierups duurt een aantal weken. Door de grote hoeveelheid bomen en houtwallen in de gemeente, gaan onze specialisten zowel overdag als ‘s avonds aan de slag met de bestrijding. Ter plekke wordt rondom de voertuigen van de specialisten duidelijk aangegeven dat ze bezig zijn met de bestrijding van eikenprocessierupsen.