(Foto’s) De huisvesting van arbeidsmigranten in Weert is een delicaat onderwerp dat veel Weertenaren bezig houdt. Woensdagavond vindt in het stadhuis de commissievergadering plaats waarbij wordt gesproken over het politieke onderwerp.

Voor Weert zijn er twee plannen in ontwikkeling om arbeidsmigranten te huisvesten, te weten aan de Dr. Schaepmansstraat in Weert en de Industrieweg in Stramproy. Vooral de huisvesting van ruim 200 arbeidsmigranten in een voormalig kantoor zorgt voor beroering in Stramproy. Maar ook de plannen voor de huisvesting aan de Dr. Schaepmansstraat stuiten kritiek. Dan gaat het voornamelijk over de communicatie vanuit de gemeente Weert.

De inwoners van Stramproy hadden een ‘veldtocht’ naar het stadhuis georganiseerd om daar hun stem te laten horen. Tientallen mensen gaven gehoor aan het initiatief en trokken per fiets naar het stadhuis. Deze veldtocht was de Jumbo van Stramproy ook niet onopgemerkt gebleven en dus stonden ze met een start/finish boog aan de Maaseikerweg. Aldaar kregen de fietsers een banaan, water en peperkoek uitgereikt als duwtje in de rug.

Bij het stadhuis hadden ze al rekening gehouden met een grote opkomst. Er waren extra schermen geplaatst en een extra ruimte ingericht waar geïnteresseerden de vergadering konden volgen. Om alles in goede banen te leiden waren er ook BOA’s en politie-agenten aanwezig.

Voor de commissievergadering hadden 9 personen zich aangemeld om in te spreken en de politiek hun stem te laten horen. Je kan de vergadering live volgen / terug kijken via: https://gemeenteraad.weert.nl.

25 REACTIES

 1. En de meeste die daar in de rij staan om te zanikken werken zeker zelf niet of willen zeker niet werken!
  Als die lamballen of die te lui zijn om te werken nu eens gingen werken dan konden de migranten idd naar huis, anders lekker laten werken en goed betalen.
  Wij blijven wel werken voor de lamballen etc.

 2. Dat deze mensen opkomen voor hun belangen, hun zorgen en bezwaren willen uitten en of het oneens zijn met de gang van zaken dat begrijp ik. Wat ik niet begrijp is de inbreng van Jumbo. Als Jumbo het initiatief zo openlijk steunt met bananen, water en een grote reclame opblaasdoorgang, weren ze dan straks ook de klandizie van de toekomstige arbeidsmigranten?

 3. Natuurlijk niet, dit is geweldig goede marketing van de Jumbo en zegt niets over wel/niet steunen van de opstandelingen.
  De petitie kon getekend worden in verschillende winkels maar niet bij de Jumbo.

 4. Je hebt gelijk, ook die niks te doen hebben of even vanachter de geraniums weg wilden stonden er ook bij…

 5. “Dus als ik het goed begrijp werkt half stramproy niet.” of zo hebben allemaal een betaalde baan waardoor ze het financieel kunnen dragen om een dag vrij te nemen!! Jij ook peter123?

 6. Dus als je niet werkt of gepensioneerd bent heb je niks te zeggen. Vind het maar een rare opmerking.
  Je kunt ook geen werk hebben door pech, bijvoorbeeld bedrijf failliet. En gepensioneerden hebben waarschijnlijk meer gewerkt dan jij.

 7. Ik vraag me af , WIE op al die politieke onbenullen die in de gemeenteraad zitten gestemt hebben bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen.
  Deze politieke figuren werken zich eerst in hun eigen partij met de ellebogen naar boven.
  Als ze een maal op het pluche zitten ,blijven ze er zolang mogelijk op plakken, ook als de verantwoordelijkheid in het geding is.
  Ze willen altijd gelijk en het laatste woord te hebben.
  Ze zijn voor hun eigen belang, en voor niemand anders.
  Declareren, eten en drinken en reizen op kosten van de gemeenschap is hun grootste Hobby
  Doen beslissingen in hun eigen voordeel.
  Maken tegenstanders belachelijk.
  Poetsen elke dag hun EGO op.
  Staan graag met hun kop op de voorgrond en op verkiezingsposters
  Zo zijn er nog veel meer “eigenschappen” aan deze personen.

 8. Beste Slumme, u is vergeten op uzelf een vinkje omhoog te zetten.
  Fijn dat u toch reactie`s op uw stukjes wel leest en er naar handelt en er nooit op terug reageert.

 9. Het gaat niet over opstandelingen maar over arbeidsmigranten. Jumbo is hierin hypocriet. Geen mogelijkheid voor een petitie tegen arbeidsmigranten maar wel op een afstandje profiteren van het conflict en steunt daardoor wel de ‘tegenpartij’. Dat is eten van 2 walletjes, niet meer en niet minder want ze willen de klandizie van beide partijen binnenhalen en binnenhouden. Niet meer doen Jumbo!

 10. Dat is heel zwak. Als jij er als gekozen partij of afsplitsing niet veel van bakt eventjes gemakshalve wegkruipen en verschuilen onder het mom van ‘ kan jij het beter’. Jij stelt je verkiesbaar, doet verkiezingsbeloftes, wordt daarop vervolgens gekozen, neemt zitting, breekt naar verloop van tijd en laat of laadt de gebakken peren op ieder bordje, behalve het jouwe. Iemand om gauw te vergeten, lijkt mij.

 11. De beuk erin zou ik zeggen! Over ongeveer drie jaar zijn er weer verkiezingen. Voldoende tijd om zelf iets op poten te zetten. Ik geloof dat je slechts een stuk of vijftig steunbetuigingen nodig hebt om zelf een kieslijst in te kunnen dienen. Verzamel dus een stuk of wat mensen om u heen die het met u eens zijn en ga ervoor. Naamsuggestie: BHL, de partij ‘Breek Het Los’. Daarna mag iedereen op u stemmen en ik denk dat u ook veel stemmen gaat halen. Kijk maar wat er bijvoorbeeld tijdens de Provinciale Statenverkiezingen onlangs gebeurde en wat zich tijdens de Europese verkiezingen waarschijnlijk zal herhalen; de opkomst van bijvoorbeeld Forum voor Democratie. Het staat u en iedereen vrij om dat ook in Weert te doen. Als u groot genoeg wordt dan kan niemand van de gevestigde kliek meer om u heen en dan gaat het roer radicaal om. Dan kunt u eindelijk beslissingen gaan nemen namens alle 50.000 Weertenaren maar ze het alle 50.000 ook gewoon mee eens zijn. Wel doen hè? Het kan namelijk. Enkel stukjes bol van vooroordelen tikken op WdG gaat op een gegeven moment toch ook frustreren? Ik zou er iets aan willen doen. Weg achter dat toetsenbord en andermaal de beuk erin!

 12. Jeroen, een raad gekozen door het volk die recht tegen de wensen van het volk ingaat zal inderdaad bij volgende verkiezingen grote verschuivingen gaan geven. Inderdaad de staten verkiezingen een goed voorbeeld daarvan, weerspiegelt de onvrede onder het volk. Maar om nu te stellen dat elke criticaster dan maar in de politiek moet gaan is ver uit de bocht geschreven, lekker makkelijk. Makkelijker kennelijk dan te luisteren naar en te communiceren met het volk, als raadslid bent u immers gekozen om het volk te dienen oftewel te vertegenwoordigen.
  Een raad gedragen door het volk zal nooit deze problemen geven, want deze luistert naar en communiceert met haar volk. Er zit dus duidelijk iets mis in deze raad. We gaan het zien in 2022, uw fractie voorspel ik, zal daar niet meer zijn na 2022. Ook fractie`s die eerst voor dit onderwerp stemden en daarna pas na gaan denken over de gevolgen die het gaat geven, zullen forse klappen gaan krijgen.

 13. Een mooi betoog met goede punten, maar het gaat op enkele andere punten mank. ‘Het volk’ bestaat niet. Onze samenleving bestaat uit individuen, letterlijk en figuurlijk een bont gezelschap. ‘De wil van het volk’, zo interpreteer ik het maar even, bestaat dan ook niet en is wat mij betreft een verzinsel van bepaalde politieke stromingen. Luisteren naar en communiceren met mensen doe ik doorlopend. Wat niet wil zeggen dat ik het altijd met iedereen eens ben en dan krijg je discussie. Soms overtuig je (elkaar), soms niet. Net zoals’ het volk’ niet bestaat, of laat ik het anders, beter zeggen, de samenleving niet eenduidig van mening is, zo is ‘de raad’ dat ook niet. Dat bleek gisteren nog maar eens. En dat is prima. Dat is democratie. Het is vanzelfsprekend ook niet mogelijk om altijd beslissingen te nemen waar iedereen achter staat. Volksvertegenwoordiger zijn betekend niet altijd iedereen gelijk geven, dat is simpelweg niet mogelijk. Ik was en ben vóór de nota arbeidsmigranten zoals die is vastgesteld. En dat is geen populair standpunt gebleken, dat weet ik. Maar ik vertrouw erop dat het College een evenwichtige afweging maakt in de vergunningsaanvraag om het plan wel of niet door te laten gaan. Als het sneuvelt, dan zijn daar goede argumenten voor. Als het doorgaat dan zijn daar ook goede argumenten voor. Die ga ik, als volksvertegenwoordiger, wegen zodra een eventuele vergunningsaanvraag aan de raad wordt voorgelegd. Wat dat betekend voor mij of mijn fractie in 2022 dat is voor mij géén factor in die afweging. Ik weet zelfs nog niet eens of dat ik me dan weer verkiesbaar stel. En volgens mij is het nemen van beslissingen om daar (electoraal) zelf beter van te worden juist één van de grootste kritieken op de politiek. Ik beslis naar eer en geweten ook als dat tot een impopulair besluit leidt. Mocht ik meedoen aan verkiezingen en daardoor niet herkozen worden dan is dat mijn lot. En dat is prima. Dat is democratie.

 14. Kruip ik weg? Volgens mij ga ik hier regelmatig open en bloot de discussie aan, juist ook bij beladen onderwerpen. Evenzo in de raad. Je mag het niet met mee eens zijn. Maar dat is iets anders…

 15. Jeroen, als zo een grote groep vanuit Stramproy naar het gemeentehuis gaat, kan ik toch wel stellen dat het volk hier in grote getale 1 en dezelfde mening heeft. jammer dat u voorgestemd heeft om deze gastarbeiders op dergelijke wijze te willen huisvesten en maximaal uit te buiten en daarmee een klein dorpje deel van Weert volledig te gaan ontwrichten. Dat is een beslissing waar geen eer mee te behalen is en je geweten pijn zou moeten doen.
  De standpunten liggen soms ver uiteen,tuurlijk zijn er tegenstellingen in een raad. Compromieen horen daarbij, maar niet als ze zo verafschuwd worden door het volk. Uitbuiten van gastarbeiders is eigenlijk meer iets van de VVD en niet van een voormalig SP er.

 16. Die beslissing is nog niet genomen! Zoals gisteren ook aangegeven tijdens de vergadering, het college gaat een afweging maken tussen voor en tegen. Één van de aspecten in die afweging is of de arbeidsmigranten menswaardig gehuisvest zullen gaan worden. Als blijkt dat dit niet kan dan zal het oordeel op ‘nee’ moeten vallen. Één van die aspecten is de impact op de omgeving. Als blijkt dat die impact onacceptabel groot is dan zal het oordeel op ‘nee’ moeten vallen. De vraag is, ga je als raad daar zelf aan sleutelen en daarmee je eigen beleid op de helling zetten of vertrouw je die beoordeling aan het College toe. Ik kies voor dat laatste. Nogmaals, dat is niet het besluit wat veel mensen uit, in het geval dat u aanhaalt Stramproy, het liefst willen horen. Geldt net zo goed voor de Dr. Schaepmanstraat. Daar ben ik me zeker van bewust en ik ben ook zeker niet blind voor de grote groep mensen die gisteren in het stadhuis was. Hulde daarvoor overigens. Tot slot, dat de VVD vóór uitbuiting van arbeidsmigranten zou zijn en een (voormalig) SP’er niet, tja, dat is helemaal uw (politieke) mening ik voel me daar verder niet door aangesproken. Ik denk dat hiermee alles wel gezegd anders begin ik in herhaling te vallen.

 17. Jeroen, wij verschillen vaak van mening, helaas. Maar waardeer het wel en het siert je dat jij de discussie ondanks dat ik jou soms ook aanval niet uit de weg gaat. Hoop echter wel dat je tot hernieuwd inzicht gaat komen in hoe je arbeidsmigranten huisvest. 200 Polen of Bulgaren of Oekraïners huisvesten in de voorgestelde vorm door elkaar of per nationaliteit is mensonterend en de uitbuiting ten top en zet een buurt, wijk of dorp op zijn kop. Bij mij in de buurt wonen er in verschillende huizen diverse nationaliteiten arbeidsmigranten met 4 of 5 in een huis, dat geeft deze mensen een respectabeler bestaan en leid hier niet tot overlast. Ze maken helaas geen contact in de buurt. De huizen zijn in bezit van het uitzendbureau waar ze door worden ingehuurd. Menswaardig moet ten alle tijde boven het verdien model staan. Spreiden in plaats van klusteren is win win, minder overlast en menswaardiger.

 18. Ik denk dat het uiteindelijk minder zwart-wit is dan jij schetst.

  “De mensen vrezen overlast en hun vrees is terecht. Overal waar grootschalige huisvestiging wordt gerealiseerd is er vroeg of laat overlast voor de omwonenden.”

  Gebeurt vaak, maar niet altijd. Het is ook erg logisch dat dit gebeurt. Veel mensen op een kleine plek zorgt voor onderlinge spanningen. Je ziet het bijvoorbeeld op het AZC en op de Oelemarkt, waar het aantal tegeltjes met lieveheersbeestjes erop niet gelijk blijft. Dus je punt is valide, alleen zijn we dit fenomeen al lang gewend.

  “De beslissers hebben daar geen last van, het is ver van hun vandaan, de verdieners (pandjes bazen) hebben er ook geen last van, zij vullen hun zakken en de rest zal ze een zorg zijn.”

  Helemaal mee eens. Alleen geldt dit voor nagenoeg alle beslissingen die de gemeente maakt. Alle gemeentes trouwens, niet alleen Weert. Maar dit stukje staat ook vol met onderbuikgevoelens [zij vullen hun zakken], en die zijn nooit een goede raadgever. Politiek zakkenvullen is ook ouder dan de weg naar Rome.

  “Dank je wel Weerter raads coalitie, u heeft weer eens bewezen dat het luisteren naar uw bevolking niet uw sterkste kant is, dat de mening van de meerderheid u eigenlijk geen biet interesseert , wat voor u telt is de macht en niets anders. Bedankt!”

  Luisteren is niet de sterkste kant van gemeente Weert, dit komt vaker voorbij. Gelukkig organiseren ze avonden zoals beschreven in het artikel. Ik ga er vanuit dat jij je vooraf hebt opgegeven om “in te spreken en de politiek je stem te laten horen”?

  Al met al bang voor het onbekende? Toen ik vroeger seizoenswerk deed bij een boer werkte daar ook Polen. Hardwerkende mensen, niet onbeleefd.

 19. Duidelijk. En het is ook niet erg om van mening te verschillen, zolang de discussie maar netjes gevoerd wordt zoals dat wij dat volgens mij hebben gedaan. Met je op één na laatste zin, ‘Menswaardig moet ten alle tijden boven het verdien model staan’ ben ik het echter volledig eens!

 20. Waar komt toch de arrogantie vandaan bij de raadsleden wanneer zij eenmaal gekozen zijn. Hebben zij de wijsheid in pacht om overal een juist antwoord op te hebben. Kijken zij ooit in de spiegel en vragen zij zich ooit af of ze de juiste richting hebben gekozen? In de onderhavige kwestie heeft de raad aan het college min of meer carte blanche gegeven om (binnen kaders) arbeidsmigranten te huisvesten. Hoeveel petities en andere massale protesten moeten er dan plaatsvinden om de raadsleden duidelijk te maken dat er besluiten genomen gaan worden die buiten die kaders vallen. Vervolgens proberen verontruste bewoners (bijna 2000 handtekeningen, bomvolle zaal tijdens informatieavond, massale deelname aan protesttocht naar Weert) de politiek duidelijk te maken dat e.e.a. misschien heroverwogen moet worden. En als er vervolgens tijdens de commissievergadering partijen zijn die in hun betogen deze bezwaren volledig negeren voelt dat als een dolksteek in de rug voor betreffende bewoners. Van de VVD was dit wel te verwachten want daarvan is bekend dat zij lak hebben aan de mening van het “klootjesvolk”. Van een partij als Weert Lokaal had ik wat meer steun verwacht. De partij doet haar naam absoluut geen eer aan.

 21. Als je nu eens de SHP opricht, samen met al die andere klagers over de gemeenteraadsleden, i.p.v. alleen maar te zeuren en te klagen. Zelf met oplossingen komen en de handen uit de mouwen steken. Dan worden jullie over een paar jaar vanzelfsprekend de grootste partij en kunnen jullie zelf alles veel beter doen. Uitdaging??

 22. In mijn jongere jaren (eind jaren 70, begin jaren 80) toen ik meer zondagsgeld nodig had (voor op stap te gaan), heb ik ook veel seizoens en vakantiewerk gedaan, bij boeren en bij andere bedrijven. Bij de boeren en andere bedrijven (zoals bouwbedrijven) waar ik werkte, kwam je geen Oost-Europese werknemer tegen, want de oostelijke grenzen zaten wegens het ijzeren gordijn potdicht. Een enkele Oost-Europese vluchteling, maar die kon dus nooit meer terug naar zijn moederland, zolang het ijzeren gordijn er was.
  Dat seizoenswerk werd gedaan door huisvrouwen en/of scholieren. Niemand die klaagde, alleen de boeren en overige bedrijven.
  In Europa ging de samenwerking onder de EEG goed. Het ging pas mis toen het ijzeren gordijn viel. Soms denk ik wel eens dat dat met voorbedachte raden gebeurde en dan niet voor de bewoners achter het ijzeren gordijn (alhoewel dat altijd beweerd wordt), maar tegen de West-Europese bewoners/werknemers, die volgens grote bedrijven te veel macht kregen.

  In mijn jonge jaren kwam je ook Zuid-Europese, Turkse of Noord-Afrikaanse gastarbeiders tegen, die hun werk goed deden en daarom naar Nederlandse maatstaven en onder Nederlandse contracten betaald en behandeld werden. Ook woonde deze buitenlandse gastarbeiders in gewone (rijtjes)huizen tussen de gewone Nederlandse burgers en niet opgestapeld in omgebouwde kantoren.
  Ook heb ik jaren in de transport gewerkt en gezien hoe Oost-Europese collega’s behandeld werden en nog steeds behandeld worden.

  “Behandel mensen zoals je zelf behandeld wil worden” leerde mijn moeder mij vroeger. “Rijk zul je dan niet worden, wel rijk van binnen in je hart “

Comments are closed.