Graaf van Hornepad in één dag afgelegd

Foto via: Theo Beelen

Wat 5 jaar geleden als een stunt van Riet Emans werd begonnen (wie kan het 92 kilometer lange wandelpad rondom Weert in één dag wandelen?) is zo langzamerhand een traditie geworden.

Sindsdien is elk jaar een speciale wandeldag ingesteld waarop wandelaars deze uitdaging aan kunnen gaan. Dat dit ook voor goed getrainde wandelaars geen eenvoudige opgave is bleek al spoedig. Want elk jaar waren het 1, 2 of hooguit 3 toppers die dit lukte. Opvallend was hierbij wel dat de vrouwen in de meerderheid waren.

Dit jaar was het uiteindelijk slechts één kandidaat die het op onze wandeldag op zaterdag 18 mei wilde proberen: Frans Leijtens uit het Noordhollandse Huizen. Na de start om 5 uur ’s morgens bij het station arriveerde hij al om 9 uur bij de eerste verzorgingspost in Stramproy, een gemiddelde van 7,5 kilometer over de eerste 30 kilometer. Dit tempo wist hij ook nog in de 2e etappe van 30 kilometer naar de Smeetshof te handhaven. Maar hier werd ook al duidelijk dat hij in de warme middaguren wel een tandje terug zou moeten schakelen.

Bij Dennenoord (na een etappe van 32 kilometer) was zelfs een behandeling met zonnebrandolie nodig. Gelukkig werd het hierna iets koeler zodat hij uiteindelijk in een recordtijd om 19.15 uur bij Antje van de Statie kon finishen. Zijn gemiddelde wandelsnelheid lag ruim boven de 7 km. Een prima prestatie op een parkoers met hier en daar los zand, veel kleine bospaadjes en hier en daar ook slechte veldwegen.

Herdenkingswandeling Riet Emans

Op dezelfde dag vond ook de Herdenkingswandeling Riet Emans plaats. Na haar overlijden in 2016 was dit de 3e maal dat deze wandeling van ongeveer 15 kilometer over elk jaar ander gedeelte van het Graaf van Hornepad werd georganiseerd. Dit jaar werd gestart bij Dennenoord en was de finish bij Peerkesbos. In totaal deden bijna 50 deelnemers mee.

Na de gezamenlijke start om 10.00 uur viel de groep al spoedig uiteen omdat elke wandelaar zijn of haar eigen tempo mocht lopen. Voor en na kwamen ze na één uur bij Peerkesbos binnendruppelen waar op het zonnige terras nog geruime tijd werd nagepraat.