Sinti-tentoonstelling ‘Nooit bevrijd!’

(Foto’s) Vrijdag werd in het Bibliocenter van Weert de tentoonstelling ‘Nooit bevrijd!’ geopend. Dit gebeurde in het bijzijn van wethouder Gabriels en onder begeleiding van Gypsy-Ensemble TABOR. Er wordt een indringend beeld geschetst van de cultuur, geschiedenis en gewoonten van de Sinti. Er was veel belangstelling voor de opening.

Tentoonstelling

In de tentoonstelling is onder andere aandacht voor het ontstaan van de Sinti-cultuur en de trektocht van de Sinti-gemeenschap, vanuit Pakistan en India naar West-Europa. De diverse woonplekken in Weert en de jaarlijkse bedevaart komen ook aan bod. Verder wordt er stilgestaan bij de vervolging van Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met de namen van de slachtoffers en met foto’s krijgt deze zwarte bladzijde een gezicht. Ook de zoektocht naar ‘het meisje met de hoofddoek’, vastgelegd op foto terwijl ze onderweg was naar Westerbork in 1944, komt aan de orde. Er wordt ook dieper ingegaan op haar familiegeschiedenis, tot het jaar 1700.

De tentoonstelling ‘Nooit bevrijd!’ over Sinti is te bekijken in het Bibliocenter tot en met zaterdag 21 september. Bezoeken van de tentoonstelling is gratis.

Lezingen

Naast de tentoonstelling zijn er allerlei lezingen over de Sinti-cultuur. De volgende lezingen staan de komende maanden op de planning:

Woensdag 22 mei – Holocaust en Sinti in Limburg.
Woensdag 12 juni – Zoektocht naar Settela, ‘het meisje met de hoofddoek’.
Woensdag 10 juli – Sinti in Wittgenstein im 18. und 19. Jahrhundert. (Duitse lezing)

Alle lezingen beginnen om 19.30 uur in het Bibliocenter, Wilhelminasingel 250. De kosten voor het bijwonen van een lezing bedragen €5,00 per avond, inclusief een kop koffie of thee.

[nggallery id=’7832′]