(Foto’s) Vrijdag werd in het Bibliocenter van Weert de tentoonstelling ‘Nooit bevrijd!’ geopend. Dit gebeurde in het bijzijn van wethouder Gabriels en onder begeleiding van Gypsy-Ensemble TABOR. Er wordt een indringend beeld geschetst van de cultuur, geschiedenis en gewoonten van de Sinti. Er was veel belangstelling voor de opening.

Tentoonstelling

In de tentoonstelling is onder andere aandacht voor het ontstaan van de Sinti-cultuur en de trektocht van de Sinti-gemeenschap, vanuit Pakistan en India naar West-Europa. De diverse woonplekken in Weert en de jaarlijkse bedevaart komen ook aan bod. Verder wordt er stilgestaan bij de vervolging van Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met de namen van de slachtoffers en met foto’s krijgt deze zwarte bladzijde een gezicht. Ook de zoektocht naar ‘het meisje met de hoofddoek’, vastgelegd op foto terwijl ze onderweg was naar Westerbork in 1944, komt aan de orde. Er wordt ook dieper ingegaan op haar familiegeschiedenis, tot het jaar 1700.

De tentoonstelling ‘Nooit bevrijd!’ over Sinti is te bekijken in het Bibliocenter tot en met zaterdag 21 september. Bezoeken van de tentoonstelling is gratis.

Lezingen

Naast de tentoonstelling zijn er allerlei lezingen over de Sinti-cultuur. De volgende lezingen staan de komende maanden op de planning:

Woensdag 22 mei – Holocaust en Sinti in Limburg.
Woensdag 12 juni – Zoektocht naar Settela, ‘het meisje met de hoofddoek’.
Woensdag 10 juli – Sinti in Wittgenstein im 18. und 19. Jahrhundert. (Duitse lezing)

Alle lezingen beginnen om 19.30 uur in het Bibliocenter, Wilhelminasingel 250. De kosten voor het bijwonen van een lezing bedragen €5,00 per avond, inclusief een kop koffie of thee.

14 REACTIES

 1. @positivo ….. zeer interessante opmerking ? Deze gebaseerd op feiten ? Of “zoals gewonelijk” op een vooroordeel …? Mmmm

  💖Mooie tentoonstelling !!

 2. Wat een achterhaalde onzin schrijf je hier, bij de laatste monitor woonwagenbewoners 2012 had ruim 50% inkomen uit arbeid. Alle kinderen geboren na 1990 zijn beter opgeleid dan hun ouders, het merendeel daarvan werkt of zelfstandig of in loondienst. Natuurlijk zitten er criminelen tussen en op sommige plekken wat meer, maar dat is ook in woonwijken zo, de ene wijk heeft meer criminelen dan de andere. Overigens heeft het rijk besloten om niet meer te monitoren en dit aan de gemeente`s over te laten, cijfers na 2012 komt u dan ook niet tegen.

 3. Als je alle statistieken van het CBS er op naleest, kom je tot de conclusie dat het arbeidsethos van deze groep niet bij zonder hoog is. Of zeg maar gewoon nihil. Maar wdg accepteert geen objectieve gegevens over deze kansenparels.
  Hun bijdrage aan de gemeenschap is nihil.

 4. Nou, nou, 50% had inkomen uit arbeid. Het is nogal wat.
  Dat de kinderen na 1990 beter opgeleid zijn dan hun ouders komt doordat het onderwijssyteem gefaald heeft.
  Sinds een jaar of 20 is iedere opleiding gedevalueerd omdat iedereen met een diploma van school moet gaan en het liefst een HBO-opleiding.

  De meeste HTS-ers van nu kunnen niet tippen aan de MTS-ers van 30 jaar geleden.

 5. 50% of nihil dat is nogal wat, inderdaad, ook duidelijk dat uw opleiding van de laatste 20 jaar is. Uw zwartmakerij is nergens op gebaseerd als op 1 ding, vooroordelen.

 6. Dat is nogal wat zeg, claimen dat 90% afhankelijk is van een uitkering. Zou je het onderzoek waar je je uitspraken op baseert even kunnen linken? Ben er erg benieuwd naar.

Comments are closed.