Appen op fiets vanaf 1 juli verboden

Foto (archief): politie waarschuwt fietsers

Vanaf maandag 1 juli 2019 is het verboden om mobiele elektronische apparaten in de hand te hebben terwijl je een voertuig bestuurt. Dit verbod geldt dus niet alleen voor automobilisten, maar bijvoorbeeld ook voor bestuurders van een fiets, scooter, invalidenvoertuig of tram.

Met het verbod wordt geprobeerd afleiding in het verkeer tegen te gaan. Wie bijvoorbeeld een telefoon gebruikt tijdens het rijden loopt (volgens berekeningen) minstens 25 keer meer risico op een ongeluk. Jaarlijks vallen door afleiding in het verkeer tientallen doden en honderden gewonden. De boete voor het vasthouden van een mobiel apparaat op de fiets is 95 euro. Voor bestuurders van gemotoriseerde voertuigen is dat 240 euro.

Fietsers

De nieuwe regelgeving gaat verder dan alleen appen op de fiets. Het verbod geldt voor alle bestuurders van voertuigen. De specifieke aandacht voor fietsers is namelijk vanwege de kwetsbaarheid van deze groep op de weg. Als fietsers door onoplettendheid ergens tegenaan botsen of een ander rijdt hen aan, dan heeft dat vaak ernstige gevolgen.

Bekeuren op kenteken

In principe wordt een overtreder staande gehouden. Het kan echter zijn dat een agent vanwege een dringende melding ervoor kiest een bestuurder niet staande te houden. Toch kan de bestuurder later alsnog een bon krijgen, omdat bekeuren op kenteken met ingang van 1 juli ook mogelijk is. De agent moet dan wel duidelijk maken wat hij of zij heeft gezien en waarom de bestuurder toen niet werd staande gehouden.

De politie gaat het verbod direct handhaven. Meer informatie over het verbod vind je op www.Rijksoverheid.nl en https://www.daarkunjemeethuiskomen.nl/rijmono/.