Foto (archief): politie waarschuwt fietsers

Vanaf maandag 1 juli 2019 is het verboden om mobiele elektronische apparaten in de hand te hebben terwijl je een voertuig bestuurt. Dit verbod geldt dus niet alleen voor automobilisten, maar bijvoorbeeld ook voor bestuurders van een fiets, scooter, invalidenvoertuig of tram.

Met het verbod wordt geprobeerd afleiding in het verkeer tegen te gaan. Wie bijvoorbeeld een telefoon gebruikt tijdens het rijden loopt (volgens berekeningen) minstens 25 keer meer risico op een ongeluk. Jaarlijks vallen door afleiding in het verkeer tientallen doden en honderden gewonden. De boete voor het vasthouden van een mobiel apparaat op de fiets is 95 euro. Voor bestuurders van gemotoriseerde voertuigen is dat 240 euro.

Fietsers

De nieuwe regelgeving gaat verder dan alleen appen op de fiets. Het verbod geldt voor alle bestuurders van voertuigen. De specifieke aandacht voor fietsers is namelijk vanwege de kwetsbaarheid van deze groep op de weg. Als fietsers door onoplettendheid ergens tegenaan botsen of een ander rijdt hen aan, dan heeft dat vaak ernstige gevolgen.

Bekeuren op kenteken

In principe wordt een overtreder staande gehouden. Het kan echter zijn dat een agent vanwege een dringende melding ervoor kiest een bestuurder niet staande te houden. Toch kan de bestuurder later alsnog een bon krijgen, omdat bekeuren op kenteken met ingang van 1 juli ook mogelijk is. De agent moet dan wel duidelijk maken wat hij of zij heeft gezien en waarom de bestuurder toen niet werd staande gehouden.

De politie gaat het verbod direct handhaven. Meer informatie over het verbod vind je op www.Rijksoverheid.nl en https://www.daarkunjemeethuiskomen.nl/rijmono/.

7 REACTIES

 1. Dat is nu precies hetzelfde als jij een reactie neerzet, jezelf liken en dan maar denken dat je belangrijk bent.

 2. helemaal mee eens. Heb langs de Eindhovenseweg eens iemand onder de fiets uit mogen helpen omdat ze met de telefoon bezig was en daardoor in de berm kwam en een boom raakte. Mooiste is dan dat ze weer opstappen, de telefoon pakken en (waarschijnlijk) de wereld moeten laten weten hoe dom ze waren.

 3. Ik voorzie een grote vraag naar gsm houders voor op het fietsstuur. Want dat mag dan weer wel ? Eigenlijk schieten we er dus totaal niets mee op…
  Wie gaat dit trouwens handhaven? Aangezien ik nog altijd legio automobilisten met hun mobiel aan het oor zie rond rijden en dit al jaren verboden is, heb ik hier wel een beetje mijn twijfels over of dit werkbaar is.

 4. Sommige kunnen nog geen 10 seconden van hun telefoon afblijven, het fenomeen appen enz op de fiets en in de auto zal blijven, omdat de pakkans klein is.
  En pas op als je er als burger wat van zegt…krijg je een grote bek terug.
  Ik vind het ook irritant dat steeds meer mensen mij hun telefoon laten zien. Kijk eens hier naar..!! ..kijk eens daar naar!!!..en dan zie ik de onzinnigste dingen..en wat vinden ze zich dan belangrijk..!!

 5. Mijn Bep zei onlangs nog dat ik met onze tijd mee moet gaan. Met vaderdag kreeg ik dan ook zo’n moderne telefoon. Hij paste amper in mijn broekzak dus noodgedwongen moest ik dat ding de hele in mijn hand houden. Nu volg ik een cursus appen, swipen , facetimen, tweeten, Facebook en en nog wat van die Engelstalige begrippen waar een beetje modern mens tegenwoordig schijnbaar niet meer zonder kan. Na 2 weken was ik het stront zat, heb ik dat ding opgeborgen, kom mijn vrienden,bekenden weer tegen voor een gewoon praatje, ga lekker op bezoek of krijg bezoek, af en toe een gewoon ouderwets telefoontje en voel me toch weer een beetje gewoon mens en geen slaaf van een apparaat. Nee, niet altijd met de tijd meegaan is toch sociaal gezonder!

 6. Ik al een heel relaas aan het schrijven dat het bespottelijk is en een flinke domper voor circussen wereldwijd, blijkt het om appen te gaan ipv apen…

 7. Goed het te verbieden ongeacht de handhaving. Je geeft lig een signaal af dat het niet veilig is al is goed handhaven beter.

  Wat mij wel stoort is de titel van het bericht. Deze dekt totaal niet de lading want je mag het ding niet eens in je hand hebben……

Comments are closed.