(Foto’s) De storm heeft dinsdag voor de nodige overlast gezorgd, maar het leverde ook mooie plaatjes op.

Vooral het bliksemschichten boven Weert fascineerde veel Weertenaren. Bekijk een impressie van de ingestuurde beelden (waarvoor dank!).

5 REACTIES

 1. Het was schitterend en ook eng, om de 5 seconden een flits, eng was de opbouw van de wind soms met enorme kracht, hier geen schade gelukkig, helaas maar 4 liter per m².
  Behoudens materiële schade komt Weert en Nederweert er weer goed vanaf nergens gewonden. Maar Slumme mocht jij dit lezen het was toch raak, ze hadden toch gelijk met code geel en oranje. Het treinverkeer richting EHV ligt nog plat tot in de middag.

 2. Ik zat de hele tijd klaar met de telefoon om een foto te nemen van het lichtspektakel, maar na een paar minuten de telefoon omhoog houden werden de armen zwaar. De seconde dat ik de telefoon weglegde deed iemand buiten de lamp aan.

  Waarom zoveel geflits en weinig geknal trouwens?

 3. Dat kan een drietal oorzaken hebben. 1. De windrichting tijdens het onweer. Met name in de onweerswolk kan die complex zijn. Er komen veel wervelingen en harde windstoten voor waardoor het geluid soms letterlijk de andere kant op geblazen wordt. 2. De hoeveelheid regen/hagel in en onder de wolk. Bij zware regen wordt het geluid door de vele druppels en/of hagelstenen gedempt. 3. Ontladingen in de wolk zelf of tussen twee wolken. De bliksem bereikt dan de grond niet maar er is wel een flits te zien. Omdat de bliksem in de wolk blijft is de schicht verder weg (onweerswolken kunnen kilometers hoog worden) dan wanneer er een schicht vanuit de wolk naar de grond schiet. Uiteraard kan het ook een combinatie van het bovenstaande zijn.

 4. Het was prachtig. Met name de snelheid waarmee het onweersfront naderde. Binnen een minuut van windstil naar flinke windstoten en dan die eerste dikke regendruppels. Heerlijk!

 5. De schicht (ontlading) bij een cg geschied van de aarde naar de wolk, dat wij dat met ons oog anders waarnemen komt door de snelheid waarmee dit geschied. De wolken zijn negatief geladen ten opzichte van de aarde.
  intrawolk (intracloud, IC)
  wolk-wolk (cloud-to-cloud, CC)
  wolk-aarde (cloud-to-ground, CG).

  Tijdens onweer wordt de onderkant van een buienwolk sterk negatief geladen en wanneer het ladingsverschil tussen de negatief geladen wolk en een positief geladen aarde een bepaalde grens heeft overschreden, ontstaat een voorontlading die met een snelheid van 1500 kilometer per seconde naar beneden gaat. Zodra deze voorontlading of streamer het aardoppervlak op enkele tientallen meters is genaderd schiet, vanaf bijvoorbeeld een kerktoren of boom of schoorsteen of bliksem afleider, een positief geladen stroom omhoog. Op het moment dat de ‘streamers’ elkaar bereiken, voltrekt zich de hoofdontlading. Er gaat dan met een snelheid van 10000 kilometer per seconde een stroomstoot vanaf de aarde naar boven.

Comments are closed.