SJG Weert biedt vooralsnog als enige ziekenhuis in Nederland zwangeren tijdens de bevalling een ‘walking epidural’ aan als pijnbestrijding. Deze uitgebalanceerde vorm van anesthesie zorgt ervoor dat je -in tegenstelling tot de ‘gewone’ ruggenprik bij een bevalling- als vrouw tijdens de bevalling mobiel blijft. Daarnaast is de walking epidural gunstiger voor het baringsproces dan de traditionele ruggenprik.

Bij een epidurale ruggenprik dient de anesthesist via een katheter een verdovend middel toe om de pijn van de aanstaande moeder te verlichten. Tot voor kort werden deze medicijnen altijd in dezelfde samenstelling toegediend. Daarmee werd de pijn weliswaar effectief bestreden, maar waren de been- en bekkenspieren te zeer verdoofd om nog zelfstandig uit bed te kunnen.

Uitgebalanceerde dosering

Met de walking epidural krijgt de zwangere vrouw dezelfde medicatie in een lichtere concentratie zodat ze haar mobiliteit behoudt. Ze krijgt precies genoeg medicatie om enerzijds de pijn beheersbaar te houden en anderzijds de zenuwfunctie en spierkracht te behouden. Dit betekent dat de aanstaande moeder tijdens de bevalling kan staan, zitten en lopen en niet meer urenlang aan bed is gebonden. De moeder kan verschillende houdingen aannemen en behoudt het controlegevoel. De kans op bloeddrukdalingen is lager en een blaaskatheter is meestal overbodig, omdat de zwangere zelfstandig naar het toilet kan blijven gaan. De walking epidural zorgt niet alleen voor meer comfort voor de zwangere, maar bevordert ook het natuurlijke verloop van de bevalling zelf. In beweging blijven heeft namelijk een positieve invloed op het vorderen van de ontsluiting en indaling van het kind. Omdat de persdrang goed door deze vorm van pijnbestrijding heen komt, is het mogelijk om met pijnstilling te persen.

De walking epidural op zichzelf heeft geen nadelen ten opzichte van de ‘gewone’ ruggenprik. Wel kan tijdens de bevalling een sterkere vorm van pijnbestrijding nodig blijken. In dat geval wordt alsnog overgegaan op de standaard ruggenprik. Dan verandert alleen de concentratie van de verdoving; een nieuwe prik is niet nodig.

In SJG Weert is deze pijnstillingsmethode geïntroduceerd door de anesthesisten, die hier eerder mee werkten in Duitsland. In Duitsland wordt deze methode al jaren gebruikt met positieve resultaten.

Vanaf mei 2018 hebben in totaal 145 patiënten die in SJG Weert bevielen een ‘walking epidural’ gekregen. De ‘walking epidural’ kan net zoals de ‘gewone’ variant 7 dagen in de week, 24 uur per dag geplaatst worden. Dit gebeurt op de verloskamer door de anesthesist in het bijzijn van de partner.