Architectuurprijs voor crematorium

Update – Zondag 7 juli werden tijdens een feestelijke bijeenkomst in Brasserie Hotel ‘Antje van de Statie’ in Weert de Architectuurprijs voor Weert en Nederweert 2019 en de Publieksprijs uitgereikt. De Architectuurprijs stond dit jaar in het teken van bedrijfsgebouwen.

Architectuurprijs voor Crematorium Weerterland

De vakjury beoordeelt projecten op creativiteit en originaliteit, functionaliteit, beleving van de ruimte, kwaliteit van de uitvoering en gebruikte materialen en inpassing in de bestaande situatie.

De 10 genomineerde projecten betroffen diverse soorten bedrijfsgebouwen, zoals een gemeentehuis, brandweerkazerne en productiebedrijven. Daaruit koos de vakjury bestaande uit Monique Princen, Maarten Kirkels en Teo Bähler het ontwerp voor het Crematorium Weerterland als winnaar. Dit ontwerp is van Cees Metz.

De vakjury motiveerde haar keuze met ” Je zou je haast niet kunnen voorstellen dat dit gebouw mogelijk is op een industrieterrein. Het is een groene enclave, een totaalproject waarbij het buiten net zo aandachtig ontworpen en ingericht is als het binnen. Alle ingrediënten zijn toegepast om je binnen deze enclave te kunnen wijden aan herinneringen, aan herdenken en even te kunnen afstand nemen van de dagelijkse beslommeringen. Het crematorium is het project waarin de relatie tussen de buiteninrichting, het gebouw aan zich en zijn binneninrichting het fraaist is tot stand gekomen. “ Het winnend project krijgt een bronzen plastiek, ‘de onzekere linkerhand’ getiteld, van kunstenaar Renier Vaessen.

Eervolle vermeldingen

De eervolle vermeldingen gaan naar die projecten die, na zorgvuldige waardering van de jury, op onderdelen bijzonder presteren. Dit zijn:
– Het bedrijfsgebouw van Promic BV in Nederweert o.a. vanwege de thematische wanddecoraties per verdieping en het kleurgebruik in de gevels;
– Het kantoorgebouw van Mainwork in Weert o.a. door de halfopen binnenpatio;
– De brandweerkazerne in Weert vanwege o.a. de gecorrodeerde stalen gevelbeplating;
– Het kantoorverzamelgebouw aan de Schoutlaan in Weert door de hier toegepaste tegengestelde ruimtelijke principes van klassieke symmetrie in de opbouw en de abstracte compositie van de gevels.

Publieksprijs voor Crematorium Weerterland

Jaarlijks wordt ook het publiek uitgenodigd te stemmen voor haar favoriete project. Dit kon via een stand op de weekmarkt van zaterdag 22 juni in Weert of via de website van Architectuurlijk Weert. Dit jaar stemden ruim 900 mensen. De meeste stemmen, 281, gingen naar het Crematorium Weerterland aan de Ringselvenweg 2 in Weert. Daarmee won het ontwerp van Cees Metz (Weert) ook de Publieksprijs 2019. Opdrachtgever is Van Deursen Uitvaartonderneming. De beste motivatie voor dit project werd beloond met een bon voor een diner voor twee bij Restaurant Jan Marrees.

Stichting Architectuurlijk Weert

Stichting Architectuurlijk Weert schenkt sinds 1995 op feestelijke wijze aandacht aan de Dag van de Architectuur. De uitreiking van de Architectuurprijs en de Publieksprijs vormt daarbij een hoogtepunt. De stichting organiseert lezingen, het Architectuurcafé en excursies waarbij architectuur het uitgangspunt is. De Stichting Architectuurlijk Weert is een samenwerkingsverband van enkele enthousiaste vrijwilligers uit de vakwereld. Doel van de stichting is een breder publiek bekend te maken met en bewust te maken van architectuur.

Meer informatie is te vinden op www.architectuurlijkweert.nl.