André Kuipers te gast bij Het College

Algemeen Weert Reageer 3 min. leestijd
Foto: In 2013 was Andre Kuipers te gast bij Moonen Packaging in Weert

Woensdag 21 augustus is André Kuipers te gast op Het College in Weert in het kader van de introductie van VWO-5 en VWO-6. Hij geeft een inspirerende lezing over motivatie, inspiratie, het bereiken van je doelen én over duurzaamheid.

Aspecten die zijn verbonden met de wereld van de bemande ruimtevaart en waarmee André veelvuldig te maken heeft gehad. Traditiegetrouw wordt de lezing van André afgesloten met een College Tour-setting, waarbij leerlingen de gelegenheid hebben tot het stellen van vragen. De College Tour is een besloten activiteit.

Astronaut & ambassadeur van de aarde

André Kuipers (1958) is de eerste Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam. Zijn tweede missie is de langste Europese ruimtevlucht in de geschiedenis. In totaal bracht de ESA-astronaut 204 dagen in de ruimte door: 11 dagen tijdens missie DELTA in 2004 en 193 dagen tijdens missie PromISSe.

Na jaren van training in Houston, Moskou, Keulen, Montreal en Tokio werd André, samen met een Russische en Amerikaanse collega, op 21 december 2011 voor de tweede keer gelanceerd met een Russische Soyoez-raket. Twee dagen later arriveerde hij in het internationale ruimtestation ISS om daar een half jaar te wonen en te werken. Aan boord was hij niet alleen arts en wetenschapper, maar ook boordingenieur en onderhoudsmonteur. Op 1 juli 2012 keerde André terug en landde met zijn ruimtecapsule in de Kazachse steppe.

Hoe word je een astronaut?

Er komt heel wat bij kijken om astronaut te worden. Het is een jarenlange weg vol uitdagingen en opofferingen om die ene, grote droom te verwezenlijken. Eigenschappen als doorzettingsvermogen, gedrevenheid, geduld en frustratietolerantie zijn onmisbaar, maar ook een portie geluk. Het motto van André Kuipers: steek nooit een stok in je eigen wiel. Oftewel: hoe klein de kans om iets te bereiken ook lijkt te zijn, laat deze nooit varen. “Boldly go where no one has gone before”, want dáár liggen kansen.

De aarde vanuit de ruimte

Met het ruimtestation ISS vloog André Kuipers 16 keer per dag een rondje rond de hele aarde. Grenzen tussen landen zijn vanuit de ruimte niet zichtbaar. Wél zichtbaar zijn de mondiale uitdagingen waar we met zijn allen voor staan: klimaatverandering, ontbossing, erosie, de gevolgen van verstedelijking. Vanuit de ruimte is goed te zien dat wij wonen op een kleine bol in een groot, donker heelal; de aarde is in feite zelf een ‘ruimteschip’ met beperkte voorraden. Nieuwe technologieën – van recycling tot aardobservatie door satellieten – zijn noodzakelijk voor een goede toekomst.

De school verheugt zich op de komst van de André Kuipers: een inspirerende start van het nieuwe schooljaar!

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie