Avond4Daagse in Altweerterheide

Algemeen Altweerterheide Dorpen Uitgaan 1 reactie 4 min. leestijd

Boeren, Burgers en Buitenlui staan in de laatste week van augustus weer op de rol van de Avond4daagse in Altweerterheide. Wandelaars zijn van dinsdagavond 27 tot en met vrijdag 30 augustus welkom in het Groene Hart van Weert. Tijdens de tochten (6 en 10 km) wordt het ‘verhaal van de Hei’ via luchtige ‘pop up acts’ tot leven gewekt. Met ´markante figuren, bijzondere praktijken, karakteristieke plekken en anekdotes die men niet licht vergeet. Dit jaar draait het bij de Boeren, burgers en buitenlui om Plekken van Plezier.

X-factor

Elk jaar gaan ze in Altweerterheide – het groene hart van Weert – tijdens de Avond4Daagse op zoek naar de X-factor. Dit jonge pioniersdorp met zijn oude en nieuwe ontginningen heeft een hele bijzondere ontstaansgeschiedenis. Het is het verhaal van zand, armoede en hard werken. Maar daarnaast is en was ook altijd plaats voor plezier, sport, ontspanning en vermaak.

Groene Hart

Deelnemers aan deze gezellige vierdaagse komen vanzelf tot de ontdekking dat de titel ‘Het Groene Hart van Weert’ geen loze kreet is. Nergens in de Weerter buitengebieden is immers zo´n afwisseling te vinden als hier in de Hei. Van de weidse ontginning van de peel en broekgebieden tot de beslotenheid van Aovert en de IJzeren Man. Van de zandverstuivingen in de Wel tot de eeuwenoude Dijkerakker.

Dit jaar staan ‘nieuwe hoogtepunten’ in de Hei op het program. Van het spel met de kleine balletjes tot het warme zand van de Tungelderwal. Al eeuwen een trekpleister voor de spelende jeugd. Maar er wordt ook aandacht besteed aan de zomerkermis, bijna 100 jaar geleden ter gelegenheid van de feestelijke opening van het strandbad aan De IJzeren Man. Wordt een nieuwe ´heuvel´ in de Hei beklommen en doen we het voormalig woonoord Tungelroy aan waar in 1950 Molukse families werden ondergebracht.

Plekken van plezier

Naast het wandelplezier draait het om de verbindingen en de speels gebrachte verhalen. Van de sport, muziek en ontspanning. Van de sprokkel en smokkel. Van de handel en de wandel. Van de turf, schapen, plaggen, hout, honing tot de illegale productie van jenever en andere ‘grensgevallen. Maar het is ook het verhaal van de grond naar de mond. Van dagloners, voerlieden, boeren en een molen. Van ‘tegenliggers’ met nieuws en nieuwe roddels. Met een verdwaalde vogelaar, een konijn, schutterszestal, vlaai, een ‘haarteut’ en stads volk ´op de borrel buiten´.

Elke avond gaan ze binnendoor en buitenom, is er muziek en komen de wandelaars op plekken die doorgaans niet toegankelijk zijn. Deelnemers krijgen op deze wijze een ander beeld van het groen, de geschiedenis en de glans van dit deel van Weert. Mensen kunnen kiezen uit de routes van 6 km of 10 km. Starttijd tussen zes en zeven uur bij De Paol aan de Bocholterweg 136 in Altweerterheide.

Vooraf inschrijven

Deelnamekosten € 6,- p.p. Bij voorkeur inschrijven vooraf met een mailbericht met de namen van de deelnemers aan [email protected]. Het inschrijfgeld overmaken op bankrekeningnummer NL40 RABO 0310 9825 96 tnv PHHG Mols. Inschrijven kan ook bij aanvang van de Avond4daagse in de Paol. Uitsluitend contant betalen.

Meer informatie www.avondvierdaagse-altweerterheide.nl of www.Altweerterheide.nl.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie