Klimaatdag ‘Wat ’n weer’ bij NMC

Op zondag 1 september 2019 organiseert het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man de Klimaatdag “Wat ’n weer”. Deze dag staat bol van activiteiten rondom de klimaatsverandering.

De dag begint om 11.00 uur met het NMC Klimaat Café. Burgers en bestuurders bespreken de noodzaak van de maatregelingen die getroffen worden om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan; iedereen kan aanschuiven bij het publiek om te luisteren en vragen stellen.

Van 13.00 uur tot 16.00 uur kunt u persoonlijk uitleg krijgen over het gebruik van de Klimaatatlas. Hiermee kan elke bewoner zien hoe kwetsbaar zijn directe omgeving is met betrekking tot de klimaatverandering. Heerlijk Weert, WeertEnergie, IVN Weert, Groen Weert, Waterkaar en Kempen-Broek laten zien wat je zelf kunt doen om deze gevolgen te beperken.

Deze dag wordt ook de nieuwe, interactieve tentoonstelling “Held van de aarde” geopend. Verder zijn er leerzame en leuke proefjes uit te voeren, ook geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Iedereen kan zelf aan de slag met het maken van wolken en regen en een watertornado. Ook kun je de grondwaterstand meten en de kwaliteit hiervan beoordelen.

Je ontdekt en ervaart hoe je hittestress kunt beperken door het gebruik van kleur, de juiste beplanting en stenen in je tuin. En je kunt aan de slag om de werking van een zonnecollector en windmolen te onderzoeken.

Zowel in het centrum als op verschillende plekken in de tuin kun je terecht voor deze proefjes en voor vragen over klimaatverandering. Iedereen is van harte welkom! De toegang is gratis.