Monumentendag: ‘Plekken van Plezier’

Update – In het weekend van zaterdag 14 en zondag 15 september vindt de jaarlijkse BankGiro Loterij Open Monumentendag weer plaats. Overal waar de witgele vlag van de Open Monumentendag wappert, kun je gratis een kijkje nemen in een monument of deelnemen aan een activiteit. Het landelijke thema van de Open Monumentendag is dit jaar ‘Plekken van Plezier’. In Weert zijn er kinderspellen, kooroptredens, exposities en livemuziek.

Plekken van Plezier

Alle monumenten zijn natuurlijk plekken van plezier. Ze zijn mooi of interessant en leuk om te bezoeken. In en bij de open monumenten kun je plezier beleven aan alles wat de vrijwilligers voor je hebben georganiseerd.

De Open Monumentendag start op vrijdag 13 september met de traditionele Klassendag voor basisschoolkinderen. Om 9.00 uur opent wethouder Van den Heuvel de Open Monumentendag in het leeggeruimde Gemeentemuseum (Markt, Weert). Zaterdag 14 september verbindt een wandelroute alle open monumenten in de binnenstad van Weert met elkaar. Zondag 15 september leidt een fietsroute je langs alle activiteiten in het buitengebied. Beide routes kun je zelfstandig volgen. Houd er wel rekening mee dat niet alle monumenten beide dagen opengesteld zijn.

Monumenten in de binnenstad

Zaterdag 14 september ligt de nadruk op monumenten in en rond de binnenstad. Dit jaar kun je nog één keer een kijkje nemen in het Gemeentemuseum, voor de verbouwing van start gaat. Er is geen kunst meer te zien in het museum. Wel worden de plannen voor de nieuwe entree en de herinrichting van het museum gepresenteerd.

Bij het Mariakapelletje aan het St. Raphaëlpad is een mini-expositie over de Ursulinentuin te zien. Daar is ook Theater de Huiskamer met de voormalige kleuterschool en Patronaatszaal open. In de binnenstad kun je tevens de Bethelkerk en de tuin van de zusters Birgittinessen bezoeken.

Voor liefhebbers van bier is de Weerter Stadsbrouwerij een aanrader. Daarnaast zijn het Fatima Huis, Taverne De Oude Munt en het Franciscus Huis open. Om 14.00 uur nemen de Stadsgidsen je mee met een wandeling langs plekken van plezier. De wandeling start vanaf de Markt in Weert.

Monumenten in het buitengebied

Zondag 15 september ligt het accent op het buitengebied. Voor het eerst tijdens de Open Monumentendag is de Theuniskapel aan de Altweerterkapelstraat opengesteld. Weerter kunstenaars exposeren hier beide dagen hun werk. In het Kunstcentrum van de Lichtenberg (aan de IJzerenmanweg) kunt ook kunst bekijken, op zondag. De Moeselkapel en de St.-Josephkerk zijn beide dagen open. In de St.-Josephkerk zie je de bouwtekeningen van de Weerter orgelbouwer Vermeulen.

Molens mogen niet ontbreken in het programma. Molen de Nijverheid in Stramproy is feestelijk versierd. Vanuit het bakhuis van de Nijsmeulebûurt komt de geur van warme wafels. Bij de Broekmolen zie je demonstraties van malen en bloem zeven. Molen De Hoop in Swartbroek ontvangt je met koffie met wat lekkers. Bij voldoende wind draait ook de Wilhelmus-Hubertusmolen, bij de stadsbrug. En kom luisteren naar de geluiden die de St.-Annamolen van Keent maakt bij het draaien en malen.

Programma voor jeugd

Op zaterdag en zondag kunnen kinderen bij een aantal monumenten een ouderwets kinderspel spelen. Voor elk voltooid spel krijgen ze een stempel op hun stempelkaart. Bij een volle kaart krijgen ze een toepasselijk cadeautje.

Muziek tijdens het weekend

De Open Monumentendag wordt muzikaal omlijst. Zaterdag zingt a-capellakoor Capella sine Vinculis tussen 11.00 en 16.00 uur, in zes verschillende monumenten. De beiaardier van de St.-Martinuskerk speelt zaterdag om 15.00 uur een medley van plezierige nummers. Zondag tussen 13.00 en 17.00 uur kun je luisteren naar (en dansen op!) de gypsy muziek van Adell Trio. Dit is onderdeel van de cultuur en tradities van de Sinti op de Poorterhof. Zij laten je graag hun leefwijze zien. Een expositie daar licht dit verder toe.

Informatie en routes

Alle informatie en de openingstijden van de Open Monumentendag vind je in het programmaboekje. Dit boekje, de stempelkaart, de wandelroute en de fietsroute kun je gratis afhalen bij het informatiepunt. Dit informatiepunt staat zaterdag 14 september voor het Gemeentemuseum Weert en zondag 15 september bij molen de Nijverheid (Veldstraat 56 in Stramproy).

Het programma en de fiets- en wandelroutes vind je ook op www.weert.nl/monumentendag en www.erfgoedhuisweert.nl. Volg Open Monumentendag Weert voor de laatste nieuwtjes op Twitter en Facebook (@OMDWeert).