Gevarieerd programma Cultureel Lint

Algemeen Uitgaan Weert Plaats een reactie 6 min. leestijd

Het programma van het Cultureel Lint, dé Weerter uitmarkt, is bekend. Op koopzondag 22 september genieten bezoekers op meer dan 40 locaties verspreid over de Weerter binnenstad van de opening van het culturele seizoen.

De diverse pleinen, buiten- en binnen locaties in de Weerter binnenstad worden omgetoverd tot een dynamische culturele beleving. Het centrum van Weert is van 12.30u tot 19.00u dé plek voor families, vrienden, jong en oud om zich te laten amuseren, verrassen en laten informeren.

Professionele- en amateurkunstenaars, verenigingen en culturele instellingen laten het publiek genieten van allerlei kleine, gratis voorstellingen op het gebied van muziek, theater, literatuur, beeldende kunst en meer. Pleinen worden gevuld met verrassende podia en straattheaterartiesten brengen de winkelstraten op deze koopzondag nog meer tot leven.

Opening

De opening van het Cultureel Lint vindt plaats om 12.30 uur bij de kiosk aan het St. Raphaelpad. Het Jong Nederlands Blazers Ensemble Zuid staat samen met Suzan Seegers op het podium, versterkt door de poëtische inzet van Merlijn Huntjens. Wethouder Geert Gabriels zal weer de openingshandeling verzorgen.

Gevarieerd programma

Het programma van het Cultureel Lint is gevuld met een keur aan kleurrijke acts. Zo kan de liefhebber van koormuziek de gehele middag terecht in het stadhuis, waar diverse lokale en regionale koren zingen. Op de podia op de Markt, het St. Raphaelpad en in de Van Berlostraat staan bands als GoodSouls, Brassta!, Turnback & The Blazing Babes en Scary Kids en spelen onder andere singer-songwriters Jeff Mennen, Maggie Dae en Denise Raetsen. Ruimte voor humor is er bij Frans Adriaens in De Soos en Tejatergroep De Weerse Prei in Theater de Huiskamer. In de Langstraat staan schilder Geert-Jan van Hoek met zijn bijzondere bakfiets en kunnen liefhebbers worden geportretteerd door een prachtige mahoniehouten camera uit 1890. In het pand van RICK vinden de gehele dag diverse dans- en muziekoptredens plaats en kunnen liefhebbers deelnemen aan beeldhouwen in mergel. Voorbeelden van meer klassiek georiënteerde optredens zijn die van Trio Going Places, Clarinet Choir Weert en Duo Diversão.

Professioneel

Verspreid over het programma staan diverse professionele artiesten geprogrammeerd. Zo staan in het Munttheater bekende cabaretiers Rob Scheepers en Nabil Aoulad Ayad en de lokale illusionist Nigel Otermans op de planken. Op de Markt zingen onder andere Linda Smeets en Floortje Hover. Gedurende de middag loopt divers professioneel straattheater door de straten.

Kinderplein

Het Cultureel Lint staat voor genieten met de hele familie. Kindervoorstellingen worden aangeduid met een smiley in het programmaboekje. Op het Ursulinenhof wordt een speciaal kinderplein ingericht met voorstellingen, de mogelijkheid om te schminken en een bijzondere bellenblaasact. Net als alle andere activiteiten is ook het Kinderplein gratis te bezoeken.

Urban thema

Naast de ‘bekende’ culturele wegen is er dit jaar ook extra aandacht voor de urban wereld. Het Collegeplein wordt ingericht met diverse dansdemonstraties en kleine wedstrijden van Dansschool Fresh. Jeugd kan zich uitleven op de aanwezige wipe out-attractie en deelnemen aan een interactieve sessie met graffiti-artiest Jasper Briks.

Exposities

Verschillende locaties openen de deuren met bijzondere exposities. Zo toont De Annex het werk van Jennifer de Graaff, opent pop-up galerie Longstreet in de Langstraat en wordt bij de galerie van Ton Piepers en Jan Mennen in de Beekstraat buiten geschilderd. Het Gemeentemuseum aan de Markt opent de deuren om bezoekers nog eenmaal de huidige staat van het karakteristieke gebouw te tonen alvorens de verbouwing begint.

Bijzonder om te vermelden is de tijdelijke ingebruikname van de voormalige Martinusschool aan de Emmasingel. Hier zijn tien kunstenaars in naam van Stichting Destination Unknown bezig met zogenoemde conceptuele kunst. Bezoekers kunnen een wandeling door het pand maken en kennis maken. Halverwege de middag vinden er videopresentaties plaats van Video Power en wordt er enkele malen de kindervoorstelling ‘Het meisje en het water’ gespeeld in de voormalige gymzaal.

Cultuurmarkt

Naast de vele optredens zijn ook een hoop deelnemende culturele partijen gebundeld op de Cultuurmarkt in de van Berlostraat. Hier vinden interactieve demonstraties plaats en leggen de deelnemers graag uit op welke manier zij genieten van hun culturele uitvoeringen.

Negende editie

Het Cultureel Lint wordt in 2019 voor de negende keer georganiseerd door de drie professionele culturele instellingen van Weert, Munttheater, RICK en Muziekcentrum De Bosuil, gebundeld onder de naam Stichting Cultureel Lint. Het volledige programma van 2019 is te vinden op www.cultureellint.nl en op de dag zelf verkrijgbaar aan de infostand op de hoek van de Maasstraat en Langstraat.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie