Boerenprotest in Budel

Budel – (Foto’s) Woensdagavond hielden de boeren, onder leiding van de ZLTO, uit de gemeenten Cranendonck, Heeze Leende en Valkenswaard een vreedzaam protest voor het gemeentehuis aan het Capucijnerplein in Budel.

In het gemeentehuis van Budel vond een vergadering plaats waarin de toekomst en een mogelijke fusie van de A2-gemeenten werd besproken. De burgemeesters waren daar allen bij aanwezig. De boeren grepen hun kans om hun standpunt over het provinciaal beleid duidelijk te maken. De aanwezige burgemeesters werden uitgenodigd om op de platte kar te komen staan en dat werd dan ook gedaan. Burgemeester van Kessel van de gemeente Cranendonck sprak de boeren toe. De burgervader verzekerde de aanwezige boeren dat de gemeente er alles aan zal doen om de boeren te helpen. Men zal de provinciale bestuurders oproepen de regels te versoepelen om de boeren tegemoet te komen.

Sprekers

Verder spraken er onder andere een boeren (tiener)dochter, de 11 jarige toekomstige boer Luuk Houbraken uit Gastel, een jonge en tevens jarige boer en iemand van de ZLTO organisatie de aanwezigen en de gemeentebesturen toe. De burgemeesters kregen een leeg bord aangeboden als zijnde ,,het ontbijt van de toekomst!’’

Er waren naar schatting zo’n 150 geïnteresseerden, waaronder tientallen kinderen, naar het plein gekomen om de boeren een hart onder de riem te steken. De vele verlichte tractoren, voorzien van protestborden, waren een schouwspel om te zien.

De boeren hadden zich rond 18.30 uur verzameld nabij de Boerenbond aan de Nieuwedijk. Vervolgens trokken ze in colonne onder politiebegeleiding via de Anton Mathijssenstraat naar het centrum waar ze briefjes uitdeelden met daarop de tekst #trotsopdeboer. Ook een groep van zo’n 15 kinderen op speelgoedtractoren en skelters trokken in colonne voor de stoet uit vanuit het Schepenhuis naar het gemeentehuis. Daar kregen ze allemaal een zakje snoep uitgedeeld vanuit de organisatie. De gemeente had gezorgd voor koffie en cake voor alle aanwezigen.

50 tractoren

In totaal reden er ruim 50 tractoren en een maiskneuzer mee in de stoet. De verkeersregelaars (gevormd uit een deel van de organisatoren), politie, handhaving, beleidsmedewerkers veiligheid van de gemeente en de organisatie waren zeer tevreden over het verloop van het protest. Ze spraken hun dank uit naar de aanwezige boeren voor het vreedzame protest en de positieve sfeer. Tevens werden zij allen uitgenodigd om vrijdag mee te gaan naar het provinciehuis in Den Bosch voor een grote provinciale protestactie.

De boeren protesteren tegen de plannen van de regering en provincies met betrekking tot de uitstoot van stikstof. Ze zijn bang dat hun boerenbedrijven langzaam verdwijnen en vinden dat de eisen die gesteld worden veel te hoog zijn. Voor velen betekent dat het einde voor hun bedrijf omdat ze de aanpassingen niet kunnen bekostigen. De jonge boer uit Gastel hoopt later ook nog een mooi agrarisch bedrijf te kunnen runnen, en sprak dan ook zijn zorgen uit dat zijn grote droom in duigen lijkt te vallen. Het is afwachten of de provinciebestuurders de zorgen van de boeren serieus nemen.

Bekijk een bijdrage van Foto Hammie.