Vrijwilligers bouwen Peelboerderij

Nederweert – Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind breidt de collectie uit met een peelboerderij. De peelboerderij wordt gebouwd door vrijwilligers van het museum en dankzij de financiële steun van een aantal partijen. De gemeente Nederweert wil voor de bouw van het gebouw een subsidie beschikbaar stellen van ruim € 43.000.

Educatie

De peelboerderij geeft de mogelijkheid aan de jeugd om concreet aan de slag te gaan met het verzorgen van dieren en het bewerken en inzaaien van akkertjes. Zij kunnen, onder andere, leren hoe een koe wordt gemolken en hoe kaas, boter en jam worden gemaakt. Op deze manier leert de jonge generatie waar het eten in de supermarkt werkelijk vandaan komt. De peelboerderij met de moestuin krijgen een plekje in de lespakketten voor de leerlingen van de basisscholen en het voortgezet onderwijs in de gemeente Nederweert.

Vrijwilligers aan het werk

De peelboerderij wordt door de vrijwilligers van Eynderhoof gebouwd. Deze vrijwilligers zijn mensen die met veel plezier na hun pensioen hun (oude) ambacht willen blijven uitoefenen. De bouw van de peelboerderij vormt voor deze mensen een mooi project waarin zij hun vakbekwaamheid helemaal kwijt kunnen. Vrijwilligers zijn onmisbaar in onze maatschappij. Het is prachtig om te zien dat Eynderhoof kan beschikken over zoveel toegewijde vrijwilligers, aldus de voorzitter van de Eynderhoof, Peter Willekens.

Meer bezoekers voor Eynderhoof

Nederweert heeft een groot buitengebied dat veel te bieden heeft. Onlangs werd een speciale website gelanceerd over het nabijgelegen natuurgebied Sarsven en de Banen. Museum Eynderhoof heeft al een mooi collectie van historische gebouwen. De peelboerderij is een mooie aanvulling op deze collectie.

Genieten van het peelleven

“Door de bouw van dit gebouw laat Eynderhoof bezoekers kennis maken met het leven en werken in en rondom een peelboerderij”, aldus wethouder Voss (o.a. Toerisme en Recreatie). Op deze manier wordt vervlogen tijden weer tot leven gewekt. “Het is een echte aanwinst die meer bezoekers aan kan trekken om een dagje te genieten van het peelleven in Nederweert.” De gemeenteraad moet het subsidievoorstel nog vaststellen.